Zamilovat se můžete neuvěřitelně rychle

K tomu, abyste se bezhlavě zamilovali, může stačit pouhá pětina jedné sekundy. Takový je to fičák! A po kolika dnech muži a ženy přemýšlejí o tom, že se ze svých citů vyznají drahé polovičce?

Právě jste se vrátili domů z naprosto senzačního rande. Klepou se vám kolena, nemůžete se přestat usmívat a máte chuť objímat celý svět, a to včetně znepřátelených sousedů odvedle, kterým obvykle nemůžete přijít na jméno. Ano, vypadá to přesně jako scéna z romantického filmu! Vážně jste se zamilovali a je to opravdová láska? Ta, co hory přenáší? Možná ano, možná ne. Jak dlouho vlastně trvá, než se člověk bezhlavě zamiluje?

City, které neschováš

Otevřená internetová encyklopedie Wikipedie popisuje lásku jako silný pozitivní vztah náklonnosti, oddanosti nebo touhy, který se může lišit jak svojí povahou, tak také předmětem (1). Onu zamilovanost pak třeba americká psycholožka Jenni Skyler vysvětluje jako proces, při němž člověk pochopí, přijme a svým způsobem i propadne hodnotám a vlastnostem druhé osoby, a to se všemi jeho výstřednostmi. Jakou definici byste použili vy? Jsou to ti poletující motýlci v břiše, o kterých vypráví básnické sbírky? Nebo snad ten opojný pocit způsobený blízkostí osoby, která je vám tolik milá? Buď jak buď, zamilovat se můžete dřív, než lusknete prsty a řeknete švec.

Stačí jeden pohled a už je ruka v rukávě

Některé vědecké výzkumy, a to včetně toho, o němž informuje odborný magazín Journal of Sexual Medicine (2), naznačují, že se mozkové sítě spojené s láskou mohou aktivovat během jedné pětiny sekundy, a to samozřejmě i při setkání s neznámou osobou. To by potvrzovalo, že láska na první pohled skutečně existuje a není to jen mýtus! A víte, co je zajímavé? Dle závěrů jistého psychologického výzkumu z roku 2010 (3) se muži zpravidla zamilovávají rychleji než ženy. A také to oproti nim dříve řeknou i nahlas. Prokázala to studie publikovaná v časopise Journal of Personality and Social Psychology (4), jejíž poznatky sdělují, že zatímco pánové o vyznání přemýšlejí po 97 dnech, dámy si dávají na čas a svému milému se takto „přiznají“ až po 149 dnech. Že by nechtěly nic uspěchat?

Zdroje: (1) www.wikipedia.org/wiki/Láska, (2), www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1743-6109.2010.01999.x, (3) www.researchgate.net/publication/230796719_Predictors_of_How_Often_and_When_People_Fall_in_Love, (4) www. http://assets.csom.umn.edu/assets/165677.pdf






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat