O rozvod častěji žádají ženy

Když není konec manželství vzájemným rozhodnutím, jsou to v drtivé většině případů ženy, které jsou hlavními iniciátory rozchodu. Proč? Bývají vyčerpané z nesdílené zátěže a lákají je nové kariérní možnosti.

Zatímco na vztah, tedy alespoň ten tradiční a klasický, jsou potřeba dva, na jeho ukončení už bohatě stačí jen jeden. A většinou to bývá žena, kdo do manželského ringu hází ručník a kontaktuje rozvodového právníka!

Kam čert nemůže…

Že se čísla rozvodových statistik rozhodně nedrží při zemi, to se už nějakou dobu ví. A situace se bohužel rok od roku zhoršuje. Dospěla dokonce do bodu, kdy odlukou končí více než polovina sezdaných svazků, a to v průměru po osmi letech (1). Je snad něco ve vzduchu? To možná také, spíše ale něžnému pohlaví tak nějak dochází trpělivost. V celých 70 procentech případů je totiž hlavním iniciátorem (2).

Svou daň si vybírá vyčerpání

„Ano, je skutečně běžnější, že o rozvod žádají ženy. Hodně si stěžují na to, že jsou vyčerpané, protože se o chod domácnosti i péči o děti starají úplně samy. V důsledku toho mají pocit, že se na partnera zkrátka nemohou nikdy úplně spolehnout,“ vysvětluje australská specialistka rodinného práva Cassandra Kalpaxis (3). Ta zároveň dodává, že pokud není zátěž ve vztahu sdílená, může opravdu brzy přerůst přes hlavu.

Touha po kariérním růstu

Když se nedávno američtí vědci z Houstonské univerzity pátrali po tom, proč ženy po celém světě opouští manželství stále častěji, zjistili, že velmi obvyklým důvodem jsou kariérní příležitosti (4). Přijde vám divné či dokonce nenormální vyměnit manžela za lepší práci? „Když vztah už dlouho nefunguje a ženám se otevírají nové možnosti, po kterých snily, využijí toho. Vnímají to tak, že se konečně stanou plnohodnotným a nezávislým člověkem,“ objasňuje výše jmenovaná advokátka Cassandra Kalpaxis. Z téhle perspektivy se to možná dá pochopit. Nebo jste jiného názoru?

Zdroje: (1) www.forbes.com/advisor/legal/divorce/divorce-statistics/, (2) www.melbourneinstitute.unimelb.edu.au/assets/documents/hilda-bibliography/working-discussion-research-papers/2008/Hewitt_Marriage_Breakdown.pdf, (3) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/relationships/women-file-divorce, (4) www.uh.edu/news-events/stories/2023/january-2023/011123.php






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat