Objímání je lékem nejen na podzimní splíny

10.10.2023 | Vztahy

Střídání počasí, nevlídno, vysoká inflace či kratší dny v mnoha lidech vyvolávají úzkosti a deprese. Pokud se vy i potýkáte se špatnou náladou, začněte se objímat – okamžitě. S psychikou i fyzickým zdravím to dělá divy!

Tak pochopitelně, že se v těch horších dnech, se kterými se právě teď potýkáte, můžete začít soustředit na fyzickou aktivitu, procházky přírodou, dostatek spánku, pestrou stravu nebo meditace. Existuje však i další prostředek, který zlepšuje psychický stav. Tím je vřelé objetí!

Redukuje stres a bolest

Jednou z nejzjevnějších výhod objímání je redukce stresu a bolesti, což prokázala americká studie z roku 2010. Podle vědců (1) chlácholivá náruč někoho, komu na nás záleží, uklidňuje a zároveň zmírňuje projevy fyzického nepohodlí.

Novější výzkum, který se objevil o osm let později, zase naznačuje, že objetí funguje jako nárazník proti negativním zážitkům. Akademici z univerzity v Pittsburghu (2), jež sledovali 400 dospělých, zjistili, že nešťastné nebo negativní zážitky, které by normálně mohly zničit náš den, se ve skutečnosti stávají nedůležitými, když přijmeme objetí od milovaného člověka. Skvělá zpráva!

Posiluje imunitu

Silnější imunitní systém je jednou z překvapivějších výhod objímání. Když vědci testovali, zda působí jako forma sociální podpory a chrání stresované lidi před onemocněním, ukázalo se, že větší sociální podpora a častější objímání chrání lidi před zvýšenou náchylností k infekci spojenou se stresem a má za následek méně závažné příznaky nemoci (3). I to se nejen na podzim hodí.

Podporuje zdraví srdce

Ani další vědecká práce ve výčtu benefitů vřelé náruče nezaostává. 20sekundové objetí s romantickým partnerem má podle odborníků příznivé účinky na zdraví srdce, včetně snížení krevního tlaku a zlepšení schopnosti zvládat vypjaté situace (4).

Ulevuje od bolesti

Dosavadní zprávy ve skutečnosti vedly vědce k tomu, aby objímání považovali za silnou formu terapie, která ulevuje od bolestí v kostech a svalech (5). Potřebujete ještě další důkaz, proč být někomu sympatickému nablízku? Přitulte se a užívejte si všech výhod objetí, které vůbec nic nestojí!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22071630/, (2) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0203522, (3) www.www.cmu.edu/news/stories/archives/2014/december/december17_hugsprotect.html, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15206831/, (5)  www.journals.lww.com/hnpjournal/pages/articleviewer.aspx?year=2004&issue=05000&article=00006&type=abstract






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:56
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:49
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat