Když spalující láska bolí

13.12.2023 | Vztahy

Láska je krásná, ale taky bolí, když se něco pokazí, proto po staletí znepokojuje básníky, filozofy, psychology i obyčejné jedince. Proč je tak spalující a z jakých důvodů páchá velké škody?

Láska je ve svém jádru hluboce komplexní a mnohostranná emoce, schopná vyvolat řadu intenzivních pocitů, a to včetně zoufalství a utrpení, proto ji tolik lidí odmítá. Bojí se totiž, že je potká jedna z těchto věcí.

Zranitelnost a nejistota

Láska vyžaduje emocionální otevřenost, což nás činí náchylnými k odmítnutí a zranění. Nevědět, kam vztah směřuje, je skličující – pro kohokoli a kdykoli.

Strach z odmítnutí a neopětované lásky

Neopětovaná láska je hořká pilulka, která vyvolává smutek a touhu po něčem, co tu prostě není. Skutečně víte, jaké to je, když někoho milujete tak moc, až je to nesnesitelné? Své o tom vědí třeba sebevrazi, jež si berou život právě z nešťastné lásky.

Strach z opuštění

Z pocitu, že milovaná osoba jednoho dne odejde, se dá klidně i zešílet. Tento strach může vrhnout stín na váš vztah a způsobit emocionální zmatek.

Zrada

Také zrada v lásce zasahujte hlubokou ránu, protože rozbíjí důvěru a partnerské spojení, jež jste si vybudovali s někým, na kom vám záleží. Podobné rány se léčí jen těžko. Vyrovnat se s vědomím, že vás ten, komu jste věřili, zklamal, je po všech stránkách zničující. Pak se může objevit syndrom zlomeného srdce, což je vzácné onemocnění srdečního svalu, které svými příznaky připomíná infarkt myokardu. Jeho příčinou bývá fyzický, ale právě i emoční stres.

Nerealistická očekávání

Když nastavíte laťku příliš vysoko, je snadné cítit se zraněně, pokud realita, které čelíte, neodpovídá vašim představám. Rozdíl mezi tím, v co jste doufali, a tím, co zažíváte, pochopitelně tam uvnitř dost zabolí.

Nekompatibilita

Jakmile láska narazí na neslučitelnost, je to jako snažit se poskládat dílky skládačky, jež se k sobě prostě nehodí. Někoho milujete, a to strašně moc, ale nemůžete s ním přes trvající neshody a nedorozumění být. To je k zbláznění!

Komunikační problémy

Chybí-li jasná a upřímná komunikace, přichází zbytečné konflikty a emocionální stres. Je to jako snažit se proplouvat vztahem ve tmě. Samostatnou kapitolou jsou pak zraňující a vulgární slova z partnerových úst. Lásku? Vztah? Leckdo na to odpoví „ne, díky“.

Zdroje: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053811910002156?via%3Dihub






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat