Matka na pokusy: O dětské kreativitě a multitaskingu

12.03.2018 | Zábava

Včera jsem četla jakýsi blog, ve kterém si jeho autorka s humorem povzdechla, že ženy jsou považovány za superstvoření, která mnohem lépe než muži zvládají tzv. multitasking. Po česku: věnování se několika činnostem naráz.

Autorka blogu se proti tomuto výroku ohradila a dala příklad ze svého života: kloubení péče o děti, domácnost a firmu se dá uspokojivě zvládnut pouze za předpokladu, že si k dětem a domácnosti žena najme pomoc. Představa, že řešíte pracovní maily, do toho píšete s dětmi úkoly, utíráte batoleti pusu (či zadek), k tomu vaříte nutričně hodnotnou stravu a vůbec to nemá vliv na kvalitu všech činností a vaši nervovou soustavu, je z kategorie snů.

Dala jsem autorce za pravdu. Také často dělám několik činností najednou a rozmělněná pozornost má za následek nějakou tu drobnou či větší katastrofu. Facebook mě právě usvědčil, že jsem se kupříkladu snažila vytvářet pracovní hodnoty a radovala se, že nemusím odpovídat na záplavu otázek dvouletého dítěte, neboť toto si samo hraje ve svém pokoji:

„Ticho v dětském pokoji nikdy nevěstí nic dobrého. Jinak tomu nebylo ani dnes odpoledne. Zabrána do jakési činnosti jsem zaslechla, kterak můj dobrý muž při vstupu do dcerčina království vyjekl. Naše milovaná byla právě zaujatá hrou „na Vladimíra Franze“ a soustředěně si malovala fixkami na obličej. Já jsem – zcela v souladu se svou veselou povahou – dostala záchvat smíchu. Manžel byl nervní. Dcerka se rozplakala. V nastalé rodinné pohodě jsem onen talentovaný bodyart nestihla zdokumentovat a rovnou se jala ho smývat prostředky všelikými. Nepomohlo nic. Dcera vypadá jako oběť domácího násilí a kdybychom žili v Norsku, patrně by u nás zítra zvonil Barnevern s odchytovou sítí. Jdu pokračovat v mytí!“

Takže si tu vesele vzpomínám na to, jak si starší dcerka pomalovala obličej, do toho vařím svíčkovou, dávám prádlo do pračky, vymýšlím jednu pracovní záležitost a říkám si, že ten multitasking vlastně docela zvládám. Hodím okem po batoleti, které si samostatně a tiše hraje v obývacím pokoji…zlatíčko moje…hodné…samostatné…právě velice kreativně počmáralo propisovačkou sedačku. Ano, multitasking je blbost!


Matka na pokusy

HanKa je reklamní textařka a máma dvou malých dcer.

Kdysi psala blog, nyní své postřehy ventiluje hlavně na svůj Facebook.

Nerada dělá z rodičovství vědu, ale







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat