Matka na pokusy: O knížkách pro děti a intelektuálním snobismu

22.04.2018 | Zábava

To si tak matka dvou malých dětí courá po knihkupectví a vybírá knížku pro starší dcerku. Literární inspiraci většinou hledám na skvělém blogu knihydetem.cz, a i když by bylo jednodušší následně knihy objednat online, raději zajdu do obchodu, kde si je prohlédnu a přivoním si.

Taky máte rádi ten odér nových, ale i starých knih? Někdo chodí očuchávat voňavkou postříkané papírky do parfumérie, moje čichové buňky se rozplývají blahem u regálů s knihami.

Kráčím dětským oddělením, zastavuji se u jednotlivých knížek a listuji. Krásných knih pro děti je tolik, že nevíte, kam dřív sáhnout. Naposledy nás obě potěšily tyto – pište si a kupte dětem – Justýnka a asistenční jednorožec od Kateřiny Maďarkové, s krásnými ilustracemi Lény Brauner. Dále pak Kosprd a Telecí od Evy Papouškové a H2O a Tajná vodní mise od Petra Stančíka – obojí s ilustracemi Galiny Miklínové.

Společnost v obchodě mi dělá batole v kočárku a já si najednou říkám, co si tak koupit něco pro sebe? Sice mi na čtení nezbývá moc času, ale třeba batole usne a já si konečně zase přečtu něco jiného než dětské (byť úžasné) knihy.

Děcko v kočárku slabikuje: BE-BE-BE. Ano! Správně! BE – letrie! Nenápadně leč lačně se rozhlížím, jestli někdo vidí, jak vzdělanou mám dceru! Všem je to pochopitelně putna. Nebo snad Putna? Zvyšuji hlas. „Tak, co si přečteme, Rozi?“, vřískám nevkusně na celý obchod. Moje milá patnáctiměsíční dcerka žužlá piškot a v mezičase rapuje BE-BE-BE. Ano! Máš pravdu! Bellová! Bianca Bellová. Opět nikdo z nakupujících neocení vytříbený literární vkus mé dcery.

TAM-TAM-TAM. Vytrčí a prstík kamsi k nejvyššímu regálu. Ha! Muž bez vlastností od Roberta Musila. Dítě se významně dloube v nose. Pseudointošská máti se zastydí. Že bych si to tedy konečně přečetla? Vytáhnu knihu z police. Potěžkám. Prolistuji. Nejsou tam obrázky. Vracím bichli zpět a doufám, že se nikdo nedívá. Kupuji kuchařku a jdeme PÁ-PÁ-PÁ neboť batole začíná říkat BO-BO-BO, což jak pochopí i literární snob, neznačí zájem o Baudelairovu poezii.


Matka na pokusy

HanKa je reklamní textařka a máma dvou malých dcer.

Kdysi psala blog, nyní své postřehy ventiluje hlavně na svůj Facebook.

Nerada dělá z rodičovství vědu, ale co si budeme nalhávat – on to je svého druhu pokus.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat