Matka na pokusy: O plánech a prodloužených víkendech s dětmi

27.05.2018 | Zábava

Asi před čtvrt rokem jsme s dvěma kamarádkami naplánovaly květnový prodloužený víkend s dětmi. Zdá se vám to projektově nadsazené a málo spontánní? Máte pravdu, venku pravděpodobně sněžilo a bujela chřipková epidemie, ale my si do diářů zapisovaly datum 8. května.

Ten den v roce 1945 byla podepsána úplná a bezpodmínečná kapitulace Německa a my jakožto zkušené matky tušily, že nás patrně také čeká nějaká kapitulace – zejména před našimi přesně naplánovanými představami o průběhu celého výletu. Jak totiž řekl Woody Allen nebo snad někdo jiný: Pokud chcete rozesmát pánaboha, povězte mu o svých plánech. A s dětmi to platí dvojnásobně.

Již podruhé jsme si zarezervovaly pro naši smečku pohádkově nádhernou chalupu v Nové Vsi nad Popelkou. Dopředu jsem musela dcerce nahlásit, že tam žádná Popelka nežije a v oříšcích tam nic mimořádného nenajdeme. To by bylo velké zklamání! Naštěstí to moje racionální dítě přijalo. Ovšem naše plány se začaly bortit hned týden před odjezdem: děti jedné kamarádky onemocněly. Klasika. Tak jsme musely poněkud měnit data příjezdu.   

Chalupa je vskutku moc hezky a stylově zařízená. Rustikální nálada je nakombinovaná s elegancí francouzských penziónů. Asi tak tři minuty od chvíle, kdy tam pustíte děti. Elegance dekorativních textilií musí jít stranou, když se malé slečny na pokoji rozhodnou, že si nalakují nehty. Zatímco matky si užívají iluzorní chvilku klidu na terase, znečistí přehoz přes postel, nalakují nehty nebohému batoleti a ještě tu celou akci na něj svedou!

Co tam máme dál? Naplánovat výlety! To se nám povedlo moc hezky, kdyby nám tam ovšem České dráhy - zcela neplánovaně -  nenadělily výluku s náhradní autobusovou dopravou. Výluka udělala z plánované pohodové jízdy vláčkem několikahodinovou upocenou torturu, korunovanou zelenými tvářemi dětí, pro které jsme neměly kinedryl.

Mnoho dalších detailů při cestování do lůna přírody s dětmi většinou vyjde mimo plán: pokud máte velkou zásobu čistého oblečení, většinu dovezete domů netknutou. Pokud je tomu naopak – dítě několikrát spadne do potoka a pak chodí ve vašem tričku a sukni z ručníku.

V případě, že jste úzkostná matka, která své dítě stříká sprejem proti klíšťatům i při návštěvě zahradnictví, pak vězte, že ho jednou nenastříkáte a bude jich mít několik. Anebo taky ne. To nenaplánujete.

Pokud máte plán, že vaše děti budou v restauračních zařízeních jíst, co jim objednáte, pak se šeredně mýlíte. Ještěže existují hranolky – tam je úspěch zaručen.

Ale já si nechci stěžovat. Počasí bylo krásné a děti si to užily. Co říci závěrem? Pokud máte v plánu si o prodloužených víkendech s dětmi odpočinout, pak se vraťte nohama na zem. 


Matka na pokusy

HanKa je reklamní textařka a máma dvou malých dcer.

Kdysi psala blog, nyní své postřehy ventiluje hlavně na svůj Facebook.

Nerada dělá z rodičovství vědu, ale co si budeme nalhávat – on to je svého druhu pokus.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat