5 tipů, jak nepokazit fotografie z dovolené

07.08.2012 | Zábava

Chystáte se na dovolenou, kde budete fotit jako o závod? Pak právě pro vás máme několik praktických tipů, díky kterým budou vaše dovolenkové fotografie vypadat lépe než snímky běžných „cvakalů“. Dodržování základních pravidel je snadné. Před stisknutím spouště se naučíte přemýšlet a vnímat detaily, které ovlivňují výsledek.

Pozor na rušivé prvky v pozadí a překryvy postav

Před stisknutím spouště si všímejte, jestli postavám „nevyrůstají“ z hlav stromy nebo zda překrývající se postavy nemají „společnou“ končetinu. Snažte se rovněž o to, aby hlavní objekt nebyl „přetnut“ dráty, sloupem či jiným nežádoucím prvkem. Stačí většinou popojít kousek stranou a problém je vyřešen.

Počkejte si na lepší světlo

Fotografie není nic jiného než záznam odrazu světla. Pokud je světla málo nebo není dobré, projeví se to i na kvalitě snímku. Nejlepší světlo pro focení je brzo ráno, pozdě odpoledne a navečer. Světlo je měkké, teplé, boční a krásně plastické. Naopak v poledne je světlo tvrdé, ostré a vytváří nehezké stíny. Pokud můžete, počkejte si na vhodné světelné podmínky. Vyplatí se to. (Čtěte také: 6 tipů pro snadný výběr fotoaparátu na léto. Nevyhazujte peníze za nesmysly!)

Používejte blesk „naopak“

Fotky pořizované při malém množství světla s vestavěným bleskem nebudou nikdy hezké. To je prostě fakt. „Pokud je málo světla, blesk spíše nepoužívejte, ale zvyšte citlivost a použijte stativ. Fotky tak neztratí atmosféru. Blesk naopak použijte v momentě, kdy je světla hodně – portrét focený za poledního slunce na pláži bude bez „přiblesknutí“ obsahovat hluboké stíny v obličeji, což nevypadá dobře,“ upozorňuje Vítězslav Holas odborník na grafiku, multimédia a design z Počítačové školy Gopas.

Vyhněte se středu

Nikdy neumísťujte hlavní objekt či linie (např. horizont, hladinu) do středu snímku, ale vždy mimo něj – do třetiny. Postavám nechte více místa ve směru pohledu.

Běžte blíž

Nesnažte se zachytit všechno najednou, fotka bude roztříštěná a nepřehledná. Soustřeďte se na určitou věc, běžte k ní blíž (fyzicky, nebo zoomem) a vyplňte s ní celé obrazové pole.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat