Vajíčka jsou superpotravina a každý by měl sníst jedno denně

10.03.2010 | Zajímavosti

Mezinárodní tým vědců prohlásil vajíčko za „superpotravinu“ a myslí tím, že se jedná o surovinu obsahující obrovské množství vitaminů, minerálů a dalších pro lidské tělo důležitých živin ve vysoké koncentraci. A každý člověk by si tuto „zdravou“ bombu měl dopřát denně.

Ovšem tak jako u všeho, i dobré v nadměrném množství škodí, proto by měl každý člověk pozřít v průměru jen jedno vejce denně.

Vajíčka přitom mohou hrát důležitou roli také při hubnutí, ačkoli v minulosti byla vnímána spíše jako pro hubnutí nevhodná potravina. Ale vajíčko je poměrně chudé na kalorie, přitom je bohaté na bílkoviny a pro tělo nezbytné živiny důležité pro zdraví. Bohaté je vajíčko třeba na vitamin D, vitamin B12, selen a cholin. Vajíčko přitom obsahuje nejbohatší směs různých aminokyselin důležitých pro syntézu tělu vlastních bílkovin a tedy svalové hmoty.

Vajíčka jsou také zdrojem antioxidantů a pomáhají předcházet slepotě související s degenerací žluté skvrny v sítnici. Jsou navíc zdrojem vitaminu D. Jedno vajíčko denně pokryje 20 procent denní spotřeby tohoto vitaminu, dvě vajíčka skoro polovinu. Přitom vitamin D je důležitý pro prevenci rakoviny, srdečních chorob, roztroušené sklerózy, imunitních poruch a mentálních chorob. Zprávu o vajíčku jako superpotravině otiskl odborný časopis Nutrition and Food Science.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat