Potraviny bohaté na vitamin D zaženou deprese

08.03.2010 | Zajímavosti

V létě je dostatek sluníčka, díky němuž si tělo tvoří dostatek vitaminu D. Zvýšená hladina vitaminu D v krvi působí pocity euforie. V zimě je slunce pomálu a tělo má jen omezené možnosti při tvorbě vitaminu D. Proto jej musíme, nejen pro zlepšení nálady, dodat z potravin.

Podle chicagských lékařů lze potravinami bohatými na vitamin D zahánět chmurné nálady z dlouhé zimy. „Nedostatek vitaminu D je stále rozšířeným problémem, přestože se neustále hovoří o tom, jak je pro tělo důležitý. Zima tento problém navíc zdůrazňuje, protože kůže nemá šanci se dostatečně slunit, přitom fotochemické reakce v kůži jsou nejdůležitějším zdrojem tohoto vitaminu,“ vysvětluje profesorka Sue Penckoferová z Loyola University v Chicagu.

U osob, které ještě netrpí tzv. poruchou nálad související se změnou roční doby, je důležitá prevence. Tedy příjem potravin bohatých na vitamin D. Pokud ale hladina tohoto vitaminu poklesne pod únosnou úroveň a dojde k rozvoji depresivních stavů, jsou nejlepší slunění u moře nebo vitaminové doplňky bohaté na vitamin D. Dobrým zdrojem vitaminu D jsou rybí tuk, játra, vejce a mléko.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:00
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat