Krátká siesta po obědě výrazně zvyšuje schopnost učení

24.02.2010 | Zajímavosti

Několikaminutový spánek po obědě totiž výrazně prospívá mozku, protože ho po náročném dopoledni pomáhá očistit od přebytečných informací. Lidé dodržující pravidelně siestu se lépe učí, mají vyšší kapacitu mozku a jsou výkonnější při mentálních činnostech.

Sudie z kalifornského Berkeley potvrzuje, že praktika oblíbená například u Winstona Churchilla, jenž odpočíval krátce každý den mezi obědem a večeří, má skutečně pozitivní vliv na myšlení a paměť.

Vůbec nejhorší je noční spánková deprivace, která mozkové funkce postihuje těžce. Pokud mozek nemá dostatečný spánek, sníží se druhého dne schopnost přijímat a uchovávat nové informace až o 40 procent.

„Spánek nejen že napravuje to špatné z prodlouženého bdělého stavu, ale vrací vás ve svěžesti tam, kde jste byli před šlofíkem,“ vysvětluje doktor Matthew Walker z University of California v Berkeley, jak je důležité dodržovat pravidelný krátký odpočinek po obědě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat