Čtení zlepšuje sebevědomí a potlačuje deprese

Čtení je mnohem důležitější pro rozvoj kognitivních funkcí u dětí než úroveň vzdělání a společenské postavení rodičů. Čtení má však na psychiku člověka zásadní vliv také v mentálních funkcích, které se netýkají přímo učení a myšlení. Zlepšují totiž vztahy, sociální inteligenci, sebevědomí jedince a zlepšují depresivní a úzkostné stavy.

Britská Čtenářská agentura provedla analýzu jednapadesáti největších studií zabývajících se vlivem čtení na lidskou psychiku. Vyplývá z nich samozřejmě, že čtení výrazně zlepšuje jazykové dovednosti a výkony ve škole a práci.

Ale čtení pro radost také zlepšuje komunikační schopnosti lidí, takže se výrazně zlepšují i mezilidské vztahy všech typů, navíc se u jedince zlepšuje sebevědomí a naopak omezují úzkostné a depresivní stavy vyvolané stresem.

„Jedinci, kteří čtou velmi často, mají lepší schopnost chápat postavení, etnikum, kulturu a politický názor druhých lidí,“ tvrdí Sue Wilkinsonová z Reading Agency v Londýně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat