Nastalo nejdepresivnější období roku, varují psychologové

Pondělí 18. ledna odstartovalo nejdepresivnější část roku. Dny jsou stále ještě příliš krátké, navíc zřídka slunečné, teploty jsou nízké a počasí vůbec nepřeje dobré náladě. K tomu se přidává únava, rostoucí objem povinností v zaměstnání, s vlastním pesimem bojující protějšek, doléhají dluhy z Vánoc, přidává se nechuť cvičit a dodržovat předsevzetí, což vede k dalšímu pocitu mizerie a sníženého sebevědomí. Zkrátka konec ledna a začátek února jsou nejdepresivnějšími obdobími roku, do nichž je potřeba vstupovat opatrně a s rozvahou.

Behaviorální psycholožka Stephanie Daviesová nabízí v rozhovoru pro deník The Sun několik rad, jak tohle těžké období roku zvládat.

Člověk by se měl vzdát velkých plánů a pracovat jen na tom, čeho dokáže bezpečně dosáhnout. Lepší je tak abstinovat třeba týden než celý měsíc, když ví, že celý měsíc prostě nevydrží.

Ani s cvičením není třeba se hned přemáhat ke každodennímu trávení celého odpoledne v posilovně. Je lepší stanovit si cvičení jen dva až třikrát týdně, navíc zábavnou aktivitu spojenou třeba s hudbou, a dodržet to. Cvičení totiž skutečně pomáhá produkovat hormony štěstí a je prevencí deprese. Dobré je také pobývat na čerstvém vzduchu a denně se procházet. Navzdory zimě, s níž lze bojovat kvalitním teplým oblečením.

Na tělo a psychiku působí dobře oxytocin. Tvoří se v mozku po orgasmu či při setkání s blízkými přáteli, při mazlení a dotecích. V tuto část roku je dobré se potkávat s nejbližšími a využít každé možnosti objetí a lidské vřelosti.

Rozhodně by člověk neměl v tuto část roku ponocovat a ochuzovat se o spánek. Nedostatek spánku jen přispívá k depresím a úzkostem.

Někdo zahání chmury rozhazováním a nákupy. Rozhodně se ale vyplatí užít si spíš dobré divadlo či koncert než koupit další pár bot.

Dobrou náladu a pocit štěstí posilují dobré skutky a vstřícnost vůči okolí. Navíc se tím vyvolává řetězová reakce. A i když není slunce v duši, vyplatí se usmívat tzv. na sílu. Je dokázáno, že usilovný úsměv na tváři po několika minutách vykouzlí úsměv i v duši.

Nikdy není třeba vzdávat se sexu. V tuto část roku to platí dvojnásob. Nic neoblaží tělo a duši tolik jako kvalitní milování zakončené orgasmem.

„Nejdepresivnějším obdobím roku je prostě vždy třetí pondělí v lednu,“ přiznává v rozhovoru pro deník The Independent také doktor Cliff Arnall.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat