Jak funguje skořice? Ochlazuje žaludek

Skořice má prokazatelně antibakteriální a protizánětlivé účinky, čínská a ajurvédská medicína ji používají jako lék už tisíce roků. Australští vědci teď odhalili mechanismus, jímž látky obsažené ve skořici tiší žaludeční obtíže a chrání sliznici žaludku před poškozením. Snižují teplotu tohoto orgánu až o dva stupně Celsia.

A právě tohle ochlazování působí na žaludek jako ochrana před řadou poškození, potíží se zažíváním, záněty a bolestmi. Krom toho skořice také léčí záněty dýchacích cest, nachlazení a nechutenství.

„Celkově vzato skořice ochladila žaludek o dva stupně Celsia. Není tedy divu, že je skořice tak oblíbená v horkých oblastech, lidé se po ní cítí lépe a dodává jim pocit ochlazení,“ tvrdí doktor Jian Zhen Ou z RMIT University v Melbourne.

Látky obsažené ve skořici snižují produkci oxidu uhličitého v žaludku. To snižuje nejen říhání, ale právě také teplotu tohoto orgánu.

Sloučeniny obsažené ve skořici mají také protizánětlivé a antioxidační účinky, chrání před volnými radikály a vznikem řady poškození. Zkoumá se rovněž její role v prevenci některých typů rakoviny.

Na co dalšího můžete skořici použít?

1. Na akné

Skořice je díky svým antibakteriálním účinků skvělým prostředkem při léčbě pupínků. Smíchejte lžičku skořice se stejným množstvím nastrouhaného muškátového oříšku a lžičkou medu a naneste na postižená místa. Nechte 20 minut působit a poté opláchněte vlažnou vodou.

2. Na bolest zad

Díky své charakteristické vůni pomáhá skořice svalům relaxovat. Naplňte třeba povlak na malý polštářek (nebo třeba i ponožku) ze tří čtvrtin rýží, přidejte několik rozlámaných kousků skořice a asi lžíci hřebíčku. Ohřejte v mikrovlnce (asi 2 minuty) a přiložte na namožené místo.

3. Na šatní moly

Pokud máte ve skříni nezvané okřídlené návštěvníky, dejte do mističky či látkového sáčku směs kousků celé skořice, hřebíčku a pepře. Molům se tahle kombinace líbit nebude.

4. Přirozený konzervant

Pokrmy obsahující skořici jsou relativně trvanlivé (záleží samozřejmě i na dalších surovinách), nicméně díky tomu, že toto koření působí antibakteriálně, funguje jako přirozený konzervant.

5. Zmírnění menstruačních bolestí

To, co pro prevenci či úlevu při chřipce, platí v souvislosti se skořicí i pro bolestivou menstruaci. Některé studie ukazují, že toto koření dokáže zmírnit nepříjemné křeče.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat