Neustálý poslech vánoční hudby poškozuje psychiku

Koledy i moderní vánoční písně můžou mít zhoubný vliv na lidskou psychiku. A to jednoduše proto, že řvou z amplionů ve všech obchodech, na vánočních trzích, z rozhlasu i televize nepřetržitě více než měsíc před Vánocemi. Podle britských psychologů jsou nejvíce ohroženi prodejci, kteří jsou vlivu této hudby vystaveni nonstop. Stále se opakující stejné melodie jsou totiž mentálně vyčerpávající.

„Jednoduše řečeno po krátkém čase začnete veškerou energii věnovat snaze nevnímat to, co slyšíte,“ tvrdí psycholožka Linda Blair v rozhovoru pro Sky News.

To, co vyvolávalo krásné vzpomínky a pozitivní emoce, protože to bylo vzácné a souviselo s kratičkou epizodou roku, dnes většinu lidí znervózňuje a hněvá. Vánoční hudba se totiž z posvátného svátečního zvuku stala odrhovačkou trýznící uši i duši lidí mnoho týdnů před samotným koncem roku.

„Můžeme velmi rychle získat pocit, že jsme uvězněni, pořád nám to připomíná, že musíme nakupovat vánoční dárky, obskakovat blízké a organizovat oslavy,“ vysvětluje Blair.

Majitelé obchodů ale od této praktiky neupustí jednoduše proto, že marketingoví psychologové tvrdí, že koledy nutí člověka utrácet za dárky více. A čím hlasitěji jsou reprodukovány, tím lépe. Hudba působí rovnou na emoční složku a zcela se vyhýbá racionalitě. Proto v mnoha supermarketech vánoční melodie z reproduktorů doslova řvou.

Podle Americké psychologické asociace šest z deseti dospělých trpí v době Vánoc extrémní psychickou zátěží.

Pozor i na hádky

Jako by nestačil shon a stres kvůli předvánočním nákupům a organizaci nejrůznějších oslav, představují Vánoce také kritické období z hlediska rodinných sporů. V žádnou jinou část roku nejsou členové rodin pospolu tak dlouho a málokteré období je tak stresující jako právě toto. Hádky jsou běžné, ale lidé je většinou zametají pod koberec s tím, že dělají dobře. A mýlí se. Psychologové prokázali, že naopak ti jedinci, kteří hádku zpětně rozeberou do detailů, jsou na tom později psychicky lépe a méně trpí depresemi.

„Projít si všechny detaily hádky v hlavě a zavzpomínat přesně na to, co se stalo, pomáhá udržet důležité věci v perspektivě,“ vysvětluje profesor Ed Watkins z University of Exeter.

Podle něj je důležité si vybavit emočně negativní situaci do posledních detailů včetně toho, jak a kde k tomu došlo. Po rozebrání se lidé cítí lépe a snáze odolávají dalším stresům.

„Vánoce a Nový rok mohou být dost ošidným časem pro náladu mnoha lidí, ať už je to kvůli chladnému a temnému počasí, častým rodinným třenicím či hádkám, které někdy mohou vést k otevírání starých ran… Často toto období vnímáme jako příčinu toho, proč v lednu a únoru lidé tak často vyhledávající pomoc odborníků kvůli depresím. Uchovávání detailů toho, co se stalo a udržování kontextu celé situace může být dobrou metodou, jak se vyhnout depresím a zhoršení emočního stavu,“ tvrdí profesor Watkins.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat