Snaha dosáhnout dokonalosti je příčinou psychických problémů mladé generace

Neoliberalismus a důraz na neustálé srovnávání a soutěž, snahu být jedničkou a dosáhnout dokonalosti působí na lidskou společnost už přes třicet let. A výsledky jsou jasné. Posedlých dokonalostí je o třicet procent více než před třemi desetiletími. Také o třetinu více osob má pocit, že je společnost posuzuje mnohem tvrději a má od nich větší očekávání. Jenže stejně také přibylo těch, kteří mají už v mládí vážné psychické problémy.

Soutěžení versus zdraví

„Rostoucí míra perfekcionismu odhalená touto studií se kryje se třemi dekádami neoliberalismu, který nutí mladé lidi neustále soutěžit mezi sebou v prostředí majícím stále vyšší společenské a ekonomické požadavky na jedince,“ uvádí profesor Thomas Curran z University of Bath s tím, že to má neblahé důsledky na psychologické zdraví populace a nakonec i celé společnosti.

Podle něj by vlády měly přestat propagovat soutěživost na úkor zdraví mladých lidí, naopak by měly podporovat lepší péči o psychiku mladé generace především na školách a univerzitách.

Touha po dokonalosti

Mladí lidé kvůli neustálé touze po dosažení dokonalosti – především povrchní – sami vytvářejí silný tlak na své okolí a mají velmi nerealistická očekávání. Tlak na samotného jedince i jeho vlastní nerealistická očekávání a jejich následné nenaplnění vyvolávají těžké psychické problémy a vedou k protispolečenskému chování.

„Prudký nárůst psychických problémů u mladé generace je dost přesvědčivým pozadím pro naše objevy. Je velmi pravděpodobné, že vyšší míra perfekcionismu je klíčovým faktorem pro rozvoj těchto problémů. Mladí lidé snažící se nalézt způsoby, jak se vyrovnat s tlakem rostoucích požadavků na ně kladených, se stávají většími perfekcionisty ve vztahu k sobě i ostatním,“ dodává doktor Andrew Hill z York St John University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat