Matematika zná odpověď na nejkřupavější a nejchutnější pečené brambory

Každý šéfkuchař má jistě nějaký tajný recept na přípravu těch nejchutnějších brambůrek. Tyto hlízy patří po staletí k nejoblíbenějším pokrmům v našich zeměpisných šířkách a mezi způsoby jejich úpravy vítězí brambory opečené s trochou tuku. Matematikům z Essexu se podařilo odhalit, jak brambory nakrájet před restováním tak, aby byly nejchutnější a nejkřupavější zároveň.

Hlízu většina kuchařů rozkrojí jednoduše podélně a příčně, takže vzniknou čtvrtky se stranami svírajícími pravý úhel. Ale podle odborníků z University of Essex je lepší rozkrojit je podélně a pak každou půlku rozkrojit nožem příčně tak, aby mezi první řeznou plochou a tou novou vznikl úhel třicet stupňů.

Takto totiž u čtvrtek dosáhneme maximálního povrchu – zvětší se o pětašedesát procent ve srovnání s povrchem při krájení tradičním – a propečou se dokřupava. Mají také nejlepší chuť a vypadají výborně.

Tým kuchařů a matematiků z Essexu vyzkoušel sto různých porcí brambor, které řezal pod několika úhly a mnoha způsoby. Právě jejich brambory krájené pod úhlem třiceti stupňů zvítězily v chuťových testech nad všemi ostatními.

„Přidaným bonusem nové techniky krájení je, že vám to poskytuje mnoho tvořivosti při servírování,“ uvedli autoři z University of Essex.

Nic se nesmí přehánět

Pečené či smažené brambory považuje spousta lidí za úžasnou dobrotu (aby ne, chutnají opravdu skvěle), ovšem nic se nesmí přehánět. Pokud je totiž připečete až příliš, vaše tělo vám nepoděkuje.

Ačkoli lidé často milují zlatohnědou krustičku, právě ta obsahuje karcinogenní látky, které zvyšují riziko onemocnění několika typy rakoviny, zvláště pak rakoviny tlustého střeva. Vysoké teploty mění škroby na toxické akrylamidy.

Podle britské Agentury pro standardy potravin by lidé nikdy neměli péct a smažit škrobnaté potraviny do barev tmavších, než je žlutá a zlatavá. Zlatohnědá nebo dokonce hnědá barva už totiž naznačuje vysokou koncentraci karcinogenních akrylamidů. Ty vznikají termochemickou reakcí při teplotách nad 120 stupňů Celsia.

Ostatně před akrylamidy varoval také Evropský úřad pro bezpečnost potravin. A není divu. Například u dětí pochází více než polovina příjmu akrylamidu právě z hranolek, smažených brambor a kroket. Pokud už rodiče tedy připravují dětem tyto pokrmy, měli by je smažit při nižší teplotě a maximálně dozlatova. Čím tmavší totiž pokrm je, tím je v nich akrylamidu více.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat