Ovzduší nad Evropou je dvakrát čistší než loni touto dobou

Evropská vesmírná agentura zveřejnila satelitní snímky čistoty vzduchu nad Evropou. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku dýchají obyvatelé většiny velkých měst Evropy polovinu prachových částic, oxidů dusíku a dalších exhalátů. Nejvýraznější je právě pokles obsahu nanočástic prachu a oxidů dusíku, které produkují spalovací motory.

Ve většině měst Evropy poklesla koncentrace oxidů dusíku mezi pětačtyřiceti a pětapadesáti procenty ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Na výzkumu se podílí Nizozemský královský meteorologický institut.

Podle dat máme nejčistší vzduch za posledních dvacet let. Příčinou je nouzový stav a omezení dopravy a provozu řady továren – největších znečišťovatelů vzduchu. Oxidy dusíku produkují krom spalovacích motorů také chemický průmysl a výrobny hnojiv.

Máme pro vás pár jednoduchých kroků, kterými může šetřit přírodu opravdu každý.

Jde to i bez plastů

Jeden igelitový sáček se rozkládá i více než sto let, proto bychom jejich využívání měli omezit. Není nic jednoduššího, než si na nákupy nosit své plátěné tašky či proutěný košík. V poslední době řada lidí začala bojkotovat také jednorázové sáčky na zeleninu a ovoce, místo toho plody vkládají do svých. Ty lze zakoupit například na různých e-shopech nebo podomácku vyrobit ze staré záclony.

Podobně se dá omezit spotřeba plastových brček či kelímků na kávu, pokud si ji rádi berete s sebou, nabízí se vlastní termo hrnek.

Voda nad zlato

Abnormálně suché loňské léto, a jako následek prázdné studny, nás důrazně varovaly, že voda rozhodně není nekonečně čerpatelným zdrojem. Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik litrů proteče, když umýváte nádobí pod tekoucí vodou? Necháváte otevřený kohoutek, když si čistíte zuby? I v každodenním běžném životě můžete plýtvání zamezit.

Třídit lze (skoro) všechno

Třiďte odpad! Tolikrát omílané sousloví a stále stejně pravdivé. K třídění stačí vyčlenit koutek v kuchyni na barevné koše, které vám každý den připomenou, kam daný odpad patří. Pomůžete tak šetřit zdroje a energii k vyrábění dalšího zboží.

Venkovní stanoviště s popelnicemi navíc bývají dobře vybavená a naleznete tam nádoby na bioodpad, textil či použité baterie. Vždy je ale třeba sledovat značky na obalech, které určují, jak využitý produkt vytřídit.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat