Ženám vstup povolen aneb Znáte přelomové momenty olympijských her?

Když se okolo Silvestra mluvilo o největších událostech roku 2012, upínaly se vzpomínky (nejen) sportovních fandů především k letním olympijským hrám v Londýně. My si však připomeňme historické milníky OH jako takových.

Ženám vstup povolen!

V roce 1900, na olympijských hrách v Paříži, se her vůbec poprvé v historii směly účastnit ženy. Soutěžily v tenisu a golfu.
Také letošní OH byly částečným průlomem – poprvé na nich totiž ženy soutěžily v boxu. Navíc vůbec poprvé byly ženy-sportovkyně zastoupeny ve výpravě každé účastnické země.

Vyvrácená teorie

Několikanásobný rekordman Jesse Owens získal na OH 1936 v Berlíně několik zlatých medailí. Jako Afroameričan navíc zcela „naboural“ Adolfu Hitlerovi obrázek německých OH jako důkazu nadřazenosti árijské rasy.

Sport na kolečkách

V roce 1948 založil britský lékař Ludwig Guttmann mezinárodní hry pro vozíčkáře, aby tak pomohl postiženým veteránům z 2. světové války. A právě tím položil základ pro paralympijské hry.

Poprvé v televizi… a nejen to

Vůbec prvními OH přenášenými televizí byly hry v Římě roku 1960.
Bohužel, tyto hry byly rovněž prvními, na nichž došlo k odhalení dopingového skandálu.

Cílem teroristů

V roce 1972 došlo na OH v Mnichově k tragické události, kdy bylo 11 izraelských atletů zabito palestinskými teroristy.

Americké alternativní hry

USA sice nebyly prvními, kdo v roce 1980 bojkotovat účast na olympijských hrách (odmítnutí účasti bylo odpovědí na sovětskou invazi do Afghánistánu), nicméně Američané si ve Filadelfii uspořádali své vlastní, alternativní hry pod názvem Liberty Bell Classic, jichž se zúčastnili i někteří atleti z dalších zemí podporujících bojkot.

Dojemný start

Jedním z vůbec nejemotivnějších okamžiků při slavnostním zahájení byla chvíle, kdy v roce 1996 v Atlantě zapaloval olympijský oheň boxer Muhammad Ali, který v té době již bojoval s velmi vážnou Parkinsonovou poruchou.

Opět (na chvíli) spolu

Poprvé v historii her spolu společně při slavnostním ceremoniálu OH v Sidney (rok 2000) nastupovali sportovci ze Severní a Jižní Koreje.

Plavec rekordmanem

Vůbec nejvíce zlatých medailí během jediných OH získal roku 2008 v Pekingu americký plavec Michael Phelps. Odvážel si jich celých osm!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat