Uzavřený svět introvertů

Pokud jste povahou spíše introvert, nemáte to v naší společnosti mnohdy jednoduché. Teoreticky všude na vás číhá „nebezpečí“. Víte, jaké jsou všední problémy introvertů?

Introvert je stydlivý, zdrženlivý a uzavřený v sobě. To si alespoň o introvertech myslí většina lidí. Tedy především ti, kteří sami introverty nejsou. A přitom tenhle popis až tolik nesouhlasí. Co tedy znamená být introvert? A jak se takový člověk cítí?

Trochu lepší pohled nabízí věta: Být ve společnosti druhých stojí introverta hodně energie. Odpočinout si a dobít baterky chtějí introverti raději sami. To sice neznamená, že nepotřebují žádné sociální kontakty, vlastně právě naopak. Občas si čas strávený s druhými opravdu užijí, jsou velmi empatičtí a chápaví. Jenže to je vyčerpá natolik, že pak prahnou po čase, který mohou strávit sami, zatímco extroverti mohou jít z jedné společnosti do druhé.

Chápete? Pokud nejste sami introverti, tak spíše asi ne. Abyste si tedy udělali alespoň hrubou představu, jak vypadá život a všední den – a možná mohli i trochu pomoci – máme pro vás typické problémy introvertů.

Zapadnout není nic pro vás

Z práce si zajít s kolegyněmi na skleničku a pak domů za přítelem? Pro introverta děsivá představa. Možná někdy v pátek, kdy následuje volný a prázdný víkend, ale během týdne asi sotva. Dokonce i polední pauzu by introverti nejraději trávili sami, protože tak nejlépe načerpají sílu na odpoledne. Tohle uzavírání se ale introverti nemyslí špatně a neznamená to ani, že druhé nemají rádi, jen tím možná působí tak trochu zvláštně…

Spontánnost nečekejte

Věty jako „Tak já se zítra odpoledne zastavím.“ nebo „Nezajdeme si na skleničku?“ znamenají jen jedno – stres. Většina introvertů má raději na pevno sjednané schůzky, na které se mohou (vnitřně) připravit a naplánovat – včetně odpočinkového času potom.

Často nejste vidět

Nezapomněli jsme na někoho? Jo – pravděpodobně na introverta. Introverti ve své touze po samotě často nejsou tolik vidět a slyšet jako ostatní. Nutno přiznat, že když nejsou v centru dění, je pro introverty spíš přednost než velký problém…

Jste divní

Zvláštní je, že „smalltalk“ a zdvořilostní fráze nejsou pro introverty takový problém. Ale jakmile je rozhovor vážnější a stáčí se na osobní rovinu, stahují se introverti do sebe a jsou nejistí. Pustit někoho blíž a vytvořit si tak vztah dovolí introverti jen málokomu. Možná proto, že instinktivně tuší, že většina lidí je stejně přehlídne…

Možná se může zdát, že introverti jsou nejistí a nespokojení, ale to není pravda. Dokážou si užívat života i vztahů stejně jako kterýkoliv extrovert. Ale právě tak jako extroverti jen málokdy vydrží jen sami se sebou a společnost vyhledávají a mají rádi, touží introverti po opaku.

Zdroj: názory autora, verywellmind, healthline, psychologymag






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat