Znaky emočně inteligentního člověka

Lidé s vysokou emoční inteligencí jdou svou vlastní cestou, žijí v harmonii se sebou samými a svými pocity – a mají některé společné vlastnosti.

Je pravda, že některé pocity mohou být nepříjemné, nebo dokonce bolestivé, jako například zármutek, hněv, žárlivost nebo neopětovaná láska. Navíc se zdá, že nás často rozptylují – nebo se dokážete soustředit na práci, když jste čerstvě zamilovaní? Není tedy divu, že lidé, kteří se nechávají vést emocemi, jsou v naší společnosti považováni spíše za slabé a dětinské.

Ve skutečnosti z nás ale naše emoce a složitost našeho emočního světa dělá lidmi. Bez nich bychom byli jen prázdnými skořápkami a procházeli bychom životem jako roboti. Proto chytré zacházení s emocí nespočívá na rozdíl od přetrvávajícího názoru v jejich potlačování a žití co nejdisciplinovaněji. Emoční inteligence znamená pochopení vlastních pocitů a jejich používání k následování cesty životem.

A lidé, kteří to dělají, poznáte kromě jiného podle následujících vlastností.

Dávají průchod všem emocím

Emočně inteligentní lidé vědí, že v životě nic netrvá věčně – ani štěstí, ani utrpení. Fáze štěstí proto používají pro posílení své síly, sebevědomí a odvahy – a pak mohou lépe přestát fáze neštěstí. Vědí také, že překážky na jejich cestě nejsou starosti, strach nebo bolest, ale lhostejnost a apatie.

Poznají rozdíl mezi pocity a realitou

Uvědomují si, že jejich pocity jsou jejich osobní reakce na jejich vnímání světa a závisí na jejich zkušenostech, momentální náladě a pochopení. Proto se necítí nikdy zcela bezmocní – hledají příčinu i důsledek vždy v sobě – a tam mají nakonec největší moc.

Jsou empatičtí a skutečně se zajímají o ostatní

Emočně inteligentní lidé vidí a respektují ostatní jako nezávislé bytosti se svými pocity. Vědí, že soucit, ohleduplnost a empatie posilují a že si můžeme navzájem pomáhat a inspirovat se.

Staví se na první místo

Vždy se staví za své vlastní potřeby, práva a zájmy. Vědí, že nikdo jiný za ně není odpovědný, protože nikdo jiný je nezná.

Zdroj: názory autora, https://www.cnbc.com/2020/06/09/harvard-psychology-researcher-biggest-traits-of-emotional-intelligence-do-you-have-them.html






Celkem 25 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat