Výhybka proti energetickým upírům

Někdy nás lidé neskutečně vyčerpávají. Jednak mohou být příčinou naše vlastní potřeby a jejich (ne)naplnění – nebo takzvaní "energetičtí upíři", kteří nás okrádají o sílu, čas a mnohdy i chuť do života. Jak se s nimi vypořádat?

Pomalu se lidé i život vracejí k normálnímu životu bez covidu. Po více než dvou letech pandemie, kdy se všechny schůzky odehrávaly spíš online, se nám někdy zdá, že jsme možná trochu zapomněli, jaké může vlastně osobní setkání být. Jak jít na plánovanou pracovní schůzku nebo setkání s přátreli, když bychom raději trávili večer sami nebo nanejvýš se svým domácím mazlíčkem?

Jak se vypořádat s energetickými upíry

Jak si nastavit hranice, aniž bych ublížil ostatním? Například, když zrušíte schůzku, protože je toho na vás moc? Důvodem jste vy a péče o sebe sama! U opravdu dobrých přátel byste se neměli zdráhat říct, že se vám prostě večer nikam nechce. Možná můžete také vysvětlit, že to s dotyčnou osobou nemá nic společného, že to je zkrátka jen o vás samotných. A pokud tomu nerozumí –⁠ pak musíte zvážit, zda je ve vašem životě opravdu nepostradatelná. Čím lépe se o sebe postaráme, budeme vyrovnaní a veselí, tím více se můžeme věnovat ostatním.

Neobětujte se pro druhé

Samozřejmě i pomoc druhým má své limity. Některé věci jsou přirozené –⁠ například pokud vás kamarádka požádá, abyste ji doprovodili na pohřeb, jistě rádi změníte celý svůj program, abyste jí byli oporou. Ale pokud někdo problémy v životě doslova přitahuje a vysává vás, protože jakkoli se mu snažíte pomoci, on žádnou skutečnou pomoc nepřijímá, už to nemá nic společného s přátelstvím, ale s prostým mrháním vaší energie a drahocenného času. 

Buďte upřímní kvůli sobě

Pak je nutné se zamyslet nad tím, zda seberete odvahu si otevřeně promluvit. Můžete se také zeptat sami sebe, jestli jste schopni a ochotni to udělat právě teď. Zda chcete být někomu oporou a dokážete pomoci? Nebo jestli neslyšíte stejný problém od kamarádky zas a znovu. Rozhodnutí je vždy na vás, ale vždy se vyplatí jednat otevřeně. Nejen proto, aby se ze setkání nestala jen nepříjemná povinnost, ale i s ohledem na vás samotné.

Zdroj: názory autora, https://www.webmd.com/mental-health/features/emotional-vampires, https://www.healthline.com/health/mental-health/energy-vampires






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Lilek v těstíčku

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat