Pečujte o sebe ve všech oblastech života

Dobrá péče o sebe může mít mnoho podob. Může to být dostatek spánku každou noc, nebo pár minut na čerstvém vzduchu. Může to také znamenat, že si uděláte čas na věci, které vás baví.

Péče o sebe, jak název napovídá, je uspokojení vlastních fyzických i emocionálních potřeb. Pokud se o sebe nebudete starat, nepomohou vám žádné aktivity na odstranění stresu. Meditace vám nebude k ničemu, pokud nebudete dostatečně spát. 

Stejně tak vás návštěva posilovny jednou za čas nezbaví stresu, pokud nebudete pravidelně zásobovat své tělo zdravým a výživným jídlem. Pokud chcete, aby byly vaše aktivity na zmírnění stresu efektivní, musíte se nejprve postarat o své základní potřeby.

Co je sebepéče?

Péče o sebe je životně důležitá pro budování odolnosti vůči stresorům, které nemůžete odstranit. Když pečujete o svou mysl a tělo, budete lépe vybaveni, abyste mohli žít svůj nejlepší život. Bohužel však mnoho lidí považuje péči o sebe za luxus, nikoli za prioritu.

Je důležité posoudit, jak o sebe pečujete v několika různých oblastech, abyste si mohli být jisti, že se staráte o svou mysl, tělo a ducha.

Fyzická péče

Pokud chcete, aby fungovalo efektivně, musíte se o své tělo starat. Mějte na paměti, že mezi vaším tělem a vaší myslí existuje silné spojení. Když se budete o své tělo starat, budete také myslet a cítit se lépe. Fyzická péče o sebe zahrnuje, jak dodáváte energii svému tělu, kolik spíte, kolik fyzické aktivity děláte a jak dobře se staráte o své fyzické potřeby. 

Sociální péče

Vztahy jsou pro pohodu důležité. Nejlepší způsob, jak pěstovat a udržovat blízké vztahy, je věnovat čas a energii budování svých vztahů s ostatními. Klíčem je zjistit, jaké jsou vaše sociální potřeby, a vytvořit si ve svém rozvrhu dostatek času na vytvoření optimálního společenského života.

Duševní péče

Způsob, jakým přemýšlíte, a věci, kterými plníte svou mysl, výrazně ovlivňují vaši psychickou pohodu. Péče o sebe zahrnuje dělání věcí, které udrží vaši mysl ostrou, jako jsou hádanky nebo učení se o předmětu, který vás fascinuje. Možná zjistíte, že čtení knih nebo sledování filmů, které vás inspirují, pohánějí vaši mysl. 

Duchovní péče

Životní styl zahrnující náboženství nebo spiritualitu je obecně zdravějším životním stylem. Péče o duši však nemusí zahrnovat jen to. Může zahrnovat cokoli, co vám pomůže rozvíjet hlubší pochopení pro smysl, porozumění nebo spojení s vesmírem.

Emocionální péče

Je důležité umět zdravě zvládat nepříjemné emoce, jako je hněv, úzkost a smutek. Emocionální péče může zahrnovat činnosti, které vám pomohou pravidelně a bezpečně poznávat a vyjadřovat své pocity.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat