Kreslení je báječnou alternativou meditace

Kdy jste si naposledy namalovali nějaký obrázek? Pátráte v paměti, načež docházíte k tomu, že to bylo někdy na základní škole? Možná je nejvyšší čas se k tomu vrátit. Už po pár tazích tužkou se totiž můžete zbavit stresu a dostat se do blaženého meditačního stavu!

Chce to jen pastelky, čistý papír a dávku představivosti. Že kreslení je ryze dětskou zábavou? Tak tomu nevěřte. Tato kreativní činnost je stále častěji doporučována i dospělým, kteří z ní mohou mít obrovský prospěch. Nechcete také otevřít blok a dát se do práce? Výhody už čekají!

Terapie, z níž může těžit každý

Ne, opravdu nejde o žádné převratné a moderní doporučení. Do vybarvování mandal svého času zapojoval své pacienty i slavný švýcarský psychoterapeut a zakladatel analytické psychologie Carl Gustav Jung, který je tak chtěl přimět, aby alespoň na krátkou chvíli ovládli své podvědomí (1). Tento odborník věřil tomu, že vybarvování kruhových vzorů a konkrétních geometrických tvarů aktivuje různé oblasti mozku, což vyžaduje zásah logiky i stimulaci kreativity. Kombinace obojího pak silně zapůsobí na oblasti mozkové kůry odpovědné za uvolnění, přičemž sníží aktivitu těch, které mají na starosti emoce. Výsledným efektem je odbourání stresu, pocit relaxace a mnohdy i příjemný vzpomínkový návrat do dětství, tedy do zlatých časů bezprostřední bezstarostnosti. To byla teorie Carla Junga, která, jak se ukazuje, rozhodně nebyla mimo mísu.

Pouhých 20 minut stačí

Že kreslení má terapeutický vliv a funguje podobě jako řízená meditace, to potvrzují i četné odborné studie. Jejich prostřednictvím se prokázalo, že ke zlepšení symptomů negativní nálady dochází již po 20 minutách malování (2). Taktéž se zjistilo, že se lidé díky němu cítí uvolněnější, jsou méně náchylní k úzkostem a mají nižší hladiny stresového hormonu kortizolu (3). Co vy na to, jdete do toho? Ať už namalujete cokoli a kdekoli, tíha stresu z vás po chvilce spadne.

Zdroje: (1) www.stylecraze.com/articles/coloring-is-the-best-alternative-to-meditation/, (2) www.files.eric.ed.gov/fulltext/EJ777027.pdf, (3) www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07421656.2016.1166832







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:42
55 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:39
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:38

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat