Když vás hlučná klimatizace připravuje o nervy

Chladný vzduch je v létě zatraceně příjemný, ale co když klimatizace vydává podivné zvuky nebo otravně hučí? Příčinou mohou být třeba znečištěné filtry. Kdy jste je kontrolovali naposledy?

Už je zase horko na padnutí, takže nezbývá nic jiného než pustit klimatizaci. Jenže ta nějak divně hučí! A to je hořký kompromis, protože v podstatě vyměňujete jedno nepohodlí za druhé. Máte obětovat svůj klid pro trochu chladného vzduchu, anebo je lepší ticho, ale v nesnesitelném vedru? Obojí je na nic.

Únava versus stres

Jde-li o nadměrné teplo, to omezuje průtok krve, pozornost i úroveň nervového vzrušení, což negativně ovlivňuje maximální kontrakční kapacitu svalů a zesiluje vnímání námahy, proto člověk pociťuje daleko větší únavu (1). Tudy cesta k pohodě vážně nevede. Žádným ternem nejsou ani rušivé zvuky, které zase zvyšují hladinu stresových hormonů, čímž oslabují imunitu a zhoršují kvalitu spánku (2). Vybrat si mezi tímhle je jako postavit se z deště přímo pod okap. Takže co teď? Je třeba zjistit, kde je problém, respektive proč ta klimatizace tak podivně „zpívá“. A vyřeší se tím obojí!

Sonda do hlubin filtrů a lopatek

„Ze svých vlastních zkušeností vím, že nejčastějšími příčinami hlučné klimatizace jsou nadměrně znečištěné a ucpané filtry, uvolněné díly a problémy s kompresorem,“ vysvětluje australský technik a spoluzakladatel společnosti vyrábějící klimatizace Josh Mitchell (3). Podle něj tyto potíže mohou ovlivnit jakýkoli typ zmíněného spotřebiče, ať už je to nástěnná jednotka, okenní jednotka nebo centrální klimatizační systém. Neobvyklé zvuky prý mohou být i známkou toho, že je lopatka ventilátoru zlomená, uvolněná, prasklá nebo ohnutá. „To způsobuje, že ventilátor není vyvážený a naráží do okolních částí jednotky,“ upozorňuje jmenovaný expert. Jaká je tedy náprava a první pomoc?

Úklid, bez kterého to nepůjde

„V zájmu své bezpečnosti nejprve vypněte napájení. Poté zkontrolujte, zda nejsou znečištěné filtry, uvolněné šrouby nebo rozbité ventilátory. Je to často přehlížená, ale běžná příčina hluku,“ vysvětluje technik Josh Mitchell s tím, že pokud se do takových akcí bojíte pouštět, kontaktujte místního opraváře, který se na spotřebič podívá odborným okem.

Zdroj: (1) www.thermohuman.com/2022/11/30/negative-effects-of-heat-on-performance-what-can-we-do-to-avoid-them/, (2) www.psychologytoday.com/intl/blog/balanced/202212/how-constant-noise-keeps-us-chronically-stressed, (3) www.realsimple.com/how-to-quiet-a-noisy-air-conditioner-7564134






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat