Strach ze tmy má evoluční důvod

Bojíte se tmy, což vám samotným přijde dětinské? „Poděkovat“ za to můžete dávným předkům, kteří v noci zažívali hodně krušné chvíle. V průběhu let se tento noční strach stal instinktivním a přeměnil se do formy nepříjemné úzkosti.

Že strach ze tmy, kterému se odborně říká nyktofobie, mají jenom malé děti? Ale kdeže. I dospělí bývají z temnoty nesví, což jim ztěžuje usínání. Proč se v momentech, kdy není vidět na krok, objevují úzkostné pocity, které může doprovázet podivné bušení srdce, nadměrné pocení a třes celého těla? Přisuzujete to třeba sledovaní strašidelných filmů, které mnohdy otřesou i silnou povahou? Samá voda. Noční neklidná nervozita má svůj kořen v evoluci. Televize za to zase tolik nemůže!

Když se minulost prolíná s přítomností

Ne, mít strach ze tmy, to vážně není dětinské, ale v podstatě přirozené. Vědci předpokládají, že si ho v sobě neseme již od dob našich předků (1). Ti sice nemuseli platit složenky ani chodit do práce, netížila je cena energií a měli naprostou svobodu, přesto jejich život nebyl ani trochu lehký. Ke své obživě totiž museli lovit, a co hůř – byli také sami loveni. Docházelo k tomu právě v noci, protože zvířecí predátoři využívali špatného nočního vidění a lidské potřeby odpočinku. To znamená, že pro naše předky bylo velmi důležité zůstat po setmění v bezpečí. Kdyby to neudělali, s největší pravděpodobností by zemřeli. V průběhu let se tento noční strach stal instinktivním a dodnes ho dle názoru odborníků zažíváme jako formu mírné úzkosti. Žádnou extra službu nám neprokazuje ani přirozená představivost a tendence k vytváření katastrofických scénářů.

Pomoc, tady vážně straší!

Experti se totiž přiklánění k tomu, že strach ze tmy je v podstatě strachem z neznáma (2). Nevidíme, co je tam venku ani v temném zákoutí, ale naše bujná fantazie si mnohdy představí to nejhorší, co může. A to na klidu samozřejmě nepřidá. Ve velké míře si tedy noční úzkosti sami zhoršujeme.

Zdroje: (1) www.gizmodo.com/why-were-afraid-of-the-dark-and-why-its-good-that-we-a-1448915260, (2) www.journalsleep.org/Resources/Documents/2012abstractsupplement.pdf






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat