Minimalismem přímo ke štěstí

Minimalistický život není jen alternativou k naší rychle se měnící konzumní a výkonnostní společnosti, ale můžete díky ní být šťastnější a spokojenější. 

V nejistých časech, jako je tato, mezi pandemiemi, válkami a klimatickou krizí, mnoho lidí touží po jednodušším životě. Není divu, že se minimalismus stal v posledních letech velkým hitem. Jde o to zredukovat věci na to nejpodstatnější, o tom, že nechcete nic navíc, ale místo toho se soustředíte na to, co skutečně potřebujete.

Minimalismus lze tedy jednoznačně považovat za protiklad ke spotřebitelsky orientovanému turbokapitalismu naší doby s jeho stále rostoucí touhou po růstu. Minimalisté si pokládají sami sobě i světu otázku: Opravdu toho musí být víc a víc? Potřebujeme neustálou spotřebu a přebytek? Naopak: Nebyli bychom vlastně šťastnější s méně, s jednodušším životem?

Jednoduchý život je šťastnější 

Lidé, kteří preferují jednoduchý životní styl, dokážou svou chuť ke konzumaci ovládat lépe než ostatní. Automaticky se více zabývají psychologickými potřebami, které přispívají k rozvoji osobnosti, jako je nezávislost nebo kompetence.

Tuto jasnou souvislost mezi minimalismem a životní spokojeností lze nalézt především u lidí s nízkými příjmy. Lidé s většími finančními prostředky nemusí nutně najít větší uspokojení v přístupu „méně je více“. Mohlo by to být způsobeno tím, že lidé s vyššími příjmy se rychleji přizpůsobují určité životní úrovni, a proto je pro ně obtížnější cítit naplnění a spokojenost s menší spotřebou a růstem.

Méně je více: cesta ke štěstí?

Je jednou z největších lží naší doby, že prostě potřebujeme více peněz, více hmotných statků a obecně více, abychom byli šťastní. Místo toho bychom měli hledat jiné způsoby, jak naše štěstí zvýšit – a žít jednodušeji by mohlo být něco, co stojí za to to zkusit.

Minimalistický život nemusí znamenat, že se nastěhujeme do chaty v lese nebo že můžeme vlastnit jen 100 hmotných věcí. Ale zeptat se sami sebe, co vlastně potřebujete, vám může pomoci.

Při životních rozhodnutích, jako je větší byt, nové auto nebo další kabelka, se alespoň zeptejte sami sebe, jaká je skutečná potřeba. Často je to tlak naší společnosti zaměřené na výkonnost a růst, který nás nutí věřit, že musíme expandovat a chtít víc. 

Pokud budeme opatrnější ve spotřebě, nejenže přispějeme k ochraně planety, ale také budeme dlouhodobě mnohem šťastnější.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat