Čtvrtina řidičů kontroluje svůj mobilní telefon už po čtvrthodině jízdy

Mobil nemá za volantem co dělat, přesto ho ale používáme běžně. Kolik dopravních nehod telefon způsobí? A jak dlouho nám trvá napsání jedné textové zprávy?

Mobilní telefony se staly nedílnou součástí každodenního života. Jejich mnohdy až nadměrné používání s sebou však přináší i určité problémy. A jedním z nich jsou dopravní nehody.

Rozptýlení s následky

Statistiky hovoří jasně. Podle nich mají lidé, kteří při jízdě sahají po telefonu, vyšší riziko nehody až o 400 procent. Nelze se tedy divit, že se celých 25 procent veškerých dopravních kolizí týká právě tohoto zařízení, v drtivé většině případů kvůli psaní textových zpráv (1). Zatímco řidič může bezpečně spustit oči z vozovky jen na dvě sekundy, napsání takové zprávy trvá zhruba šest sekund, vyplývá z odborných studií (2). Víme, že bychom tohle dělat neměli a že mobil za volant zkrátka nepatří. Ale stejně si nějak nemůžeme pomoct.

Musím se podívat, jestli někdo nepíše!

Více než čtvrtina jedinců cítí silné nutkání zkontrolovat svůj telefon už po 15 minutách jízdy (3). Odhalil to jistý britský výzkum, z něhož také vyplynulo, že čtyři z deseti lidí prostřednictvím mobilu komunikují na cestách zcela běžně. A rizika si vůbec nepřipouští! Jenže tito hříšníci neohrožují jen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Tak nebuďte další, kdo jde nehodě naproti, prosí experti! V autě se vůbec dějí věci, které s transportem jaksi nemají co dělat.

Když se to na parkovišti tak trochu houpe

Kdo ve vozidle zvesela nevolá a neťuká na displej, ten si užívá jiné „radosti“. Potvrzuje to jeden velice zajímavý průzkum publikovaný v magazínu The Journal of Sex Research (4). Jeho závěry sdělují, že milování v autě si někdy v životě „střihlo“ 59 procent žen a 61 procent mužů. Vždycky to ale není tak veselé. Protože někteří považují auto za svůj druhý domov, celých 42 procent osob přiznává, že se do něj chodí vyplakat, a to nejen po rozchodu (5).

Zdroje: (1) www.eastonlawoffices.com/blog/what-role-do-cellphones-play-in-contributing-to-auto-accidents/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999409/, (3) www.carmats.co.uk/blogs/knowledge-centre/behind-the-wheel-exploring-driving-offences-preferences-and-habits, (4) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224499.2016.1221881?journalCode=hjsr20, (5) www.wfxb.com/2021/07/06/weird-things-people-do-in-their-car/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat