Jednoduchý způsob, jak se okamžitě zbavit hněvu

Hněv je běžná emoce, která se však neobejde bez psychických i fyzických následků. Pokud se chcete naučit, jak se jí rychle zbavit, připravte si tužku a papír.

Zabrnkal vám na nervy nadřízený, protivný soused, přítel nebo porouchaný spotřebič? Žádný div, že v důsledku nepříjemného podnětu cítíte obrovský hněv. Původním smyslem této emoce, tedy alespoň podle fyziologických zákonů, je příprava na nebezpečí, která má inspirovat k akci a obraně. To asi opravdu dělá, ale u toho poněkud škodí tělu. Co se v něm při vzteku vlastně děje?

Utrpení pro srdce i trávení

Hněv nabádá organismus k uvolňování stresových hormonů, které si časem mohou vybrat daň na zdraví srdce (1), proto zvyšuje pravděpodobnost infarktu (2). Rovněž narušuje trávení i harmonii střevního mikrobiomu (3), podporuje rozvoj depresí (4) a stojí v cestě kvalitnímu spánku (5). Je tedy klíčové se mu postavit, abychom minimalizovali jeho dopady. Ale jak? Ano, můžeme provádět uklidňující dechová cvičení, počítat si v duchu do stovky, ponořit se do meditace, cvičit jógu nebo ho vypotit při sportu, ale jsou situace, kdy tohle praktikovat prostě nelze. Naštěstí je tu ještě jeden zaručený návod. Zabere jen chvilku, nevyžaduje žádné úsilí a funguje na výbornou. Máte po ruce pero?

Pár tahů rukou a je zase pohoda

Zapsat si své rozzlobené pocity na kus papíru a pak ho roztrhat není jen způsob, jak frustraci dodat ještě dramatičtější efekt. Okamžitě vás to hodí do klidu! Tedy alespoň podle jisté japonské studie (6), kterou zrealizovala Nagojská univerzita. „Očekávali jsme, že tato metoda hněv potlačí jen do určité míry. Byli jsme však ohromeni tím, že ho téměř úplně odstraňuje,“ pochvaluje si vedoucí výzkumník a hlavní autor Nobuyuki Kawai, který se problematikou tohoto nepříznivého emocionálního stavu zabývá několik posledních let. Noste tedy zápisník a pero s sebou, nikdy nevíte, kdy ho k okamžitému uklidnění budete potřebovat!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12899191/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24591550/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22314561/, (4) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/cpsp.12139, (5) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022399904005161, (6) www.eurekalert.org/news-releases/1040117






Celkem 1 komentářů

ajetelinova@seznam.cz
16.05.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat