Kafe není jen presso: Buďte expertem přes kávové nápoje!

Máte rádi kávu, ale dělá vám trochu problém vyznat se v různých druzích tohoto aromatického lahodného nápoje? Dali byste si občas i něco jiného než „presso“, ale nevíte, co od neznámého nápoje čekat? Přinášíme vám manuál kávového experta.

Espresso

Nápoj o objemu zhruba 30  mililitrů vyrobený pod tlakem přibližně devíti barů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund – to je espresso. „Chceme-li připravit dokonalé espresso, pak musíme použít 14 gramů kávy. Prvním a základním kritériem hodnocení  kvality extrakce je kávová pěna na povrchu – crema – jež se během ní vytváří. Espresso je jen jedno. Neexistuje žádné malé či velké espresso a už vůbec ne piccolo,“ vysvětluje Eva Jeřábková z Costa Coffee.

Ristretto

Ristretto je kratší espresso o objemu zhruba 20 mililitrů. Silnější „kick“, nebo-li česky lidově „kávové nakopnutí“, je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu.

Espresso doppio (Double Shot)

Tento oblíbený kávový nápoj je extrahován ze 14 gramů kávy jako espresso, ovšem množství vody v jednom šálku je dvojnásobné (60 mililitrů).

Espresso macchiato (vyslovuje se „makjáto“)

Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou mléčné pěny přidané do cremy. „Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 mililtrů obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou,“ vysvětluje Eva Jeřábková.

Cappucino

Cappucino je silnější nápoj s mléčnou pěnou. Základem je espresso a teplé mléko. „Podle klasické italské receptury se jedná o tento poměr – 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. V našich kavárnách navíc nabízíme čokoládový a skořicový posyp,“ dodává.

Caffè latte

Caffè latte, z italského »caffèlatte« – káva a mléko – je náš nejslabší kávový nápoj, pokud porovnáváme obsah kofeinu. Připravuje se z espressa a krémového mléka. Je to nápoj jednolité barvy, čehož docílíme rychlým prolitím espressa, s mléčnou pěnou o výšce jednoho centimetru na povrchu a kávovou tečkou uprostřed. Primo a medio velikost si můžete vychutnat ze sklenic, massimo velikost potom ze šálku o objemu 500 mililitrů.

Corto Classic

Tento kávový nápoj je připraven ze dvou shotů směsi Mocha Italia s mléčnou pěnou zdobenou technikou latté art na povrchu. Moderní kávový nápoj se servíruje ve sklence o objemu 130 militrů. Krátká extrakce dvou dávek espressa zaručuje, že z kávy dostanete opravdu jen to nejlepší. Silná a intenzivní, avšak zároveň jemná a krémová – to je Caffe Corto.

Flat white

Flat white se připravuje do sklenice nebo cappuccinového šálku ze tří shotů espressa (doppio) extrahovaných stejně dlouho jako ristretto a dolévá se teplým mlékem s pěnou, která vytvoří na povrchu cca půl až centimetrovou vrstvu.

Americano

„Americano je espresso doplněné pro zvýšení objemu horkou vodou, a to nejčastěji v poměru 1:5,“ dodává Eva Jeřábková.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

29 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:09
105 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:06
49 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:03
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat