Revoluce v životě žen aneb Kde bychom byly bez punčošek či podprsenek...

Jakmile se na pultech newyorského obchodu Macy’s objevily nylonové punčochy, zachvátila dav nákupní horečka. Výsledek – 50 tisíc párů prodaných během pouhých šesti hodin.

Obří nylonové punčochy nebo několikametrový kalhotový kostýmek – to je jen několik milníků v životě žen, které vám představí netradiční výstava na pražském Andělu. A jaká je jejich historie?

Podprsenka (1913)

Hrůzovládu viktoriánských korzetů svrhly až empírové večerní šaty francouzského módního návrháře Paula Poireta. Díky jeho novému pohledu na postavu ženy se z nepohodlných korzetů stal překonaný doplněk. První moderní podprsenku vyrobila Mary Phelps Jacobová s pomocí své služky, a to tak, že sešila dva kapesníky a růžovou stuhu. Výsledek si vzala pod večerní šaty. Ve dvacátých letech, kdy byly v módě ženy s úzkými, chlapeckými postavami a drobnými ňadry, se podprsenky nepoužívaly ani tak ke zdůraznění a pozvednutí ňader, ale naopak k jejich utajení.

TIP Bety: Zajímá vás historie předmětů, bez kterých byste se dnes asi jen těžko obešla? Zajděte na výstavu Inovace ve světě žen

Tato móda vydržela do konce dekády, ale pak už se objevily první zpevněné modely s košíčky, které ňadra zdůrazňovaly, a s nimi i první číslování podprsenek. První model podprsenky bez ramínek byl vyroben v roce 1934. Další revoluci ve výrobě ženského spodního prádla způsobil v roce 1959 vynález elastického materiálu Lycra. Vývoj podprsenek doznal během 20. století několika obratů: prošel obdobím špičatých, raketě podobných košíčků, přes modely vyplněné pěnovou pryží až po symbolické pálení podprsenek v letech šedesátých – všechny tyto změny byly důsledkem rozmarů módy a měnících se představ o ideální ženě.

Nylonové punčochy (1939)

Čím více se postupem dvacátého století sukně zkracovaly, tím více nabývaly na důležitosti punčochy. Věk hedvábných punčoch, ať již z pravého nebo umělého hedvábí, byl utnut tenoučkým vláknem z nylonu, prvního syntetického materiálu, vyvinutého v laboratořích firmy DuPont v roce 1939 a používaného na výrobu vláken zubních kartáčků.

První „nylonky“ se objevily na americkém trhu 15. května 1940 a za pouhé čtyři dny se prodaly čtyři miliony párů. Výrobu dočasně přerušila druhá světová válka. Nylonky se na pulty obchodů vrátily až v roce 1945 a tak není divu, že jejich návrat rozpoutal ve slavném newyorském obchodním domě Macy’s davové šílenství: za pouhých šest hodin se prodalo padesát tisíc párů. Nylonové punčochy se švem vzadu, sahající do půlky stehen a držené podvazky, byly v šedesátých letech nahrazeny punčochovými kalhotami, podobnými těm, které se používají dnes. Díky novým kruhovým pletacím strojům se mohly vyrábět bezešvé modely a také móda minisukní učinila z podvazků, které při každém kroku vyčnívaly, něco přece jen méně vkusného.
 

Kalhotový kostým (20. léta minulého století)

Stal se nejviditelnějším symbolem rovnoprávnosti žen ve 20. století. Od poloviny dvacátých let začaly ženy nosit kalhoty i mimo sportoviště. Zdůrazňovaly změnu ve svém společenském a ekonomickém postavení tím, že si přisvojily tradičně mužský oděv. Muže, bojující na frontě v první světové válce, nahradily na pracovištích ženy a jejich nové pracovní nasazení vyžadovalo pohodlný a praktický oděv. První ženou, která začlenila kalhotový kostým s chlapeckými prvky do garderoby moderní ženy, byla Coco Chanel.

Symbolem tohoto stylu odívání se staly herečky Greta Garbo a Marlene Dietrich. Nový život kalhotovým kostýmům, které odrážely sexuální osvobození žen, pak vdechla léta šedesátá, kdy kalhotové kostýmy, napodobující pánské obleky, zařadil do svých kolekcí návrhář Yves Saint Laurent.


Výstavu Inovace ve světě žen, kterou vám přináší značka Ariel, lze zhlédnout zdarma a v kteroukoli denní či noční hodinu v období od 15. července do 15. srpna 2010 na Piazzettě Anděl, Stroupežnického 21–25, Praha 5.

Expozici inspirovala letošní inovace značky Ariel – Ariel gelové kapsle, které lze vnímat jako dosud poslední v řadě velkých objevů pro ženy. Ariel gelová kapsle představuje malé, vodou rozpustné pouzdro s přesnou dávkou pracího prostředku.

Ariel gelová kapsle zajišťuje vynikající výsledky, neboť obsahuje gel, který je dvakrát koncentrovanější při odstraňování skvrn než ostatní tekuté prací prostředky Ariel. Díky kompaktní velikosti jsou kapsle lehké a nenáročné na prostor.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat