Revoluce v životě žen aneb Kde bychom byly bez řasenky, rtěnky či fénu...

Dnes je těžké uvěřit, že třeba vysoušeč vlasů, pračka, žehlička, řasenka nebo rtěnka kdysi pro ženy znamenaly revoluci a přispěly k tomu, že počátkem 21. století zde byla žena nezávislejší, sebevědomější, svobodnější a ženštější, než kdykoliv předtím.

Ještě naše babičky si řadu těchto výhod musely odpustit a znamenaly pro ně velké překvapení. Pro nás je dnes jejich využívání samozřejmostí. A jaké inovace to jsou? A jaká je jejich historie?

Řasenka (1913)

Zvýrazňovat si oči bylo od nepaměti ústředním cílem ženské kosmetiky. Je tomu už dlouho, co ženy přišly na to, že barvením a úpravou řas se očím dostane mimořádné pozornosti. Zatímco ve starém Egyptě si ženy i muži natírali řasy směsí medu a krokodýlího trusu, ve viktoriánské Anglii se kýženého efektu dosahovalo kombinací popela a bezinek. Byl to však T. L. Williams, kterému se počátkem druhého desetiletí minulého století podařilo pro svoji sestru smíchat líčidlo, které dnes známe jako řasenku. Tuto hustou pastu – směs vazelíny a černého uhelného prachu – pak ženy používaly celá desetiletí.

Nanášely ji malým štětečkem, který nejprve namáčely ve vodě. Vazelínu později nahradily vosky a ke konci padesátých let – po dlouhém, svízelném období plném rozmazaných líčidel – se na scéně objevila řasenka v tubě, která se používá dodnes. Výrobci se snažili vyvinout vodě odolnou verzi už od třicátých let, ale jejich snahy byly korunovány úspěchem až v letech šedesátých. Tehdy se na trhu konečně objevil výrobek, který nevyvolával alergické reakce a okamžitě si získal oblibu žen, okouzlených rozkošně dlouhými a zahnutými řasami, kterými se pyšnila modelka Twiggy.

TIP Bety: Zajímá vás historie předmětů, bez kterých byste se dnes asi jen těžko obešla? Zajděte na výstavu Inovace ve světě žen

Vysoušeč vlasů (1920)

Důvtipné ženy nasazovaly hadice na výfukové otvory svých vysavačů a sušily si jimi vlasy ještě předtím, než se na trhu objevily vysoušeče vlasů pro použití v domácnostech. První opravdový ruční vysoušeč s názvem „Cyclone“, který pomohl vyřešit problém mokrých vlasů, byl na americký trh uveden roku 1920.

Za svůj vznik vděčil víceúčelovému elektromotoru, který spatřil světlo světa začátkem dvacátého století a od té doby ho inženýři využívali u řady domácích spotřebičů, od šicích strojů až po mixéry. Design prvních prototypů se příliš nelišil od současných modelů. Vysoušeče byly většinou vyráběny z hliníku a nerezové oceli, s chromovými vložkami. V 50. letech se pak objevily vysoušeče vlasů s výměnnými nástavci z umělé hmoty pro usměrnění proudu vzduchu. Díky nim se ženy mohly stát svými vlastními uměleckými kadeřnicemi a vystačit si tak bez služeb salonů krásy.

Rtěnka (1915)

Ženy si sice barvily rty už před pěti tisíci lety, ale ona známá elementární směs včelího vosku, olejů a barvicích přísad získala svoji světově proslulou podobu tyčinky s pouzdrem ve tvaru nábojnice až v roce 1915. Inspirace skutečně pocházela ze zbrojního průmyslu: vzorem byl kuželovitý tvar patron.

Ačkoliv se líčidla na rty, tvarem podobná tužkám, objevila už začátkem 20. století, tento nový tvar a vysunovací design byly výrazně jednodušší a uspokojovaly přání žen, které si nyní mohly rty malovat snadněji a jemněji.

Drobné a elegantní rtěnky si našly místo v kabelce každé ženy.

Před vypuknutím druhé světové války se díky Hollywoodu stal ze rtěnky módní doplněk, bez kterého se žádná elegantní žena nemohla obejít.



Obří pračka, několikametrová rtěnka nebo největší vysavač, jaký kdy uvidíte – to je jen několik milníků v životě žen, které vám představí netradiční výstava na pražském Andělu.

Výstavu Inovace ve světě žen, kterou vám přináší značka Ariel, lze zhlédnout zdarma a v kteroukoli denní či noční hodinu v období od 15. července do 15. srpna 2010 na Piazzettě Anděl, Stroupežnického 21–25, Praha 5.

Expozici inspirovala letošní inovace značky Ariel – Ariel gelové kapsle, které lze vnímat jako dosud poslední v řadě velkých objevů pro ženy.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat