Pozor na ledový čaj! Hrozí po něm ledvinové kameny

25.07.2010 | Zajímavosti

Ledový čaj je oblíbenou alternativou letního osvěžení, ovšem podle lékařů volbou jen málo vhodnou. Je nejen bohatý na cukry, takže špatně v horku tiší žízeň, ale obsahuje vysokou koncentraci oxalátu, který způsobuje ledvinové kameny.

Lépe řečeno, oxalát je silná dikarboxylová kyselina, která reaguje s vápníkem a tvoří nerozpustné soli. Ty pak mohou v ledvinách formovat ledvinové kameny.

I horký čaj obsahuje oxalát, ovšem člověk ho nevypije tolik, co čaje ledového, který se balí v lahvích a prodává jako nápoj ke každodenní konzumaci. I u tohoto nápoje stejně jako u minerálních vod tedy platí, že neškodí jen mírná konzumace. Větším objemům, než pár decilitrů denně, by se lidé měli vyhýbat.

„U osob, které jsou náchylné na ledvinové kameny, je to nejhorší nápoj, který si mohou dopřát,“ varuje docent John Milner z katedry urologie na Loyola University v Chicagu.

Nejvíce ohroženi jsou přitom muži, ženy po menopauze a ty, které přišly o oba vaječníky.

Nejlepším nápojem v horkém létě je podle Milnera voda s trochou citronové šťávy, ta totiž obsahuje citráty, které tvorbu kamenů naopak omezují.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat