Prostreno.cz

Rychlá pomoc od stresu. Zabere jen 5 minut

Stresu se v dnešní době nevyhne snad nikdo z nás. A takové situace nejsou nic příjemného. Naštěstí existují metody, které nám – alespoň na chvíli – mohou pomoci je lépe zvládnout.

Krátkodobý stres nám nesvědčí o nic moc míň než ten dlouhodobý, dobrou zprávou ale je, že se dá snadněji zvládnout. Samozřejmě nejsme všichni stejní, takže i metody, jak se uklidnit, budou zabírat u každého jinak, ale třeba si najdete tu svou mezi následujícími.

Dýchejte

Poměrně často se stává, že při stresu „zapomínáme“ dýchat – tedy že dýcháme mělce, nepravidelně, rychle apod. Přitom dostatek kyslíku nám může výrazně pomoci při vymýšlení jak nepříjemnou situaci vyřešit, navíc hluboké a pravidelné dýchání uklidňuje. Zkuste se tedy na dýchání soustředit, nadechujte se a vydechujte zhluboka, pomalu. Položte si ruku na žaludek a snažte se vzduch hromadit v této oblasti.

Zbavte se napětí

Pokud na stres vaše tělo reaguje „ztuhnutím“ a křečovitým napětím, zkuste ho opět uvolnit. Kromě hlubokého a soustředěného dýchání přidejte i jakési svalové cvičení – střídavě zatínejte a uvolňujte různé skupiny svalů, dokud napětí neopadne.

Poslouchejte, dívejte se

Uklidnit vás může také prostředí okolo vás. Zkuste se soustředit například na oblaka na obloze, pohybující se listy stromu apod. Dobrou metodou je i snaha zachytit ptačí zpěv – ze všech zvuků, které vás (hlavně ve městě) obklopují, se snažte zachytit právě ptačí prozpěvování. Odvedete svou mysl od nepříjemného problému.

Vyrazte si s přáteli

Podpora okolí je při stresu rovněž klíčová. Pozvěte tedy své kamarády někam ven a nechte je, aby odvedli vaše myšlenky od stresu a pobavili vás. Smích je jeden z nejlepších léků na podobné situace. Navíc víc hlav víc ví, a tak je možné, že pokud se jim se svým problémem svěříte, najdou řešení, které by vás nenapadlo.

Vraťte se v myšlenkách

Alespoň na chvíli vyžeňte z hlavy nepříjemné pocity myšlenkami na něco hezkého, co jste prožili. Zkuste si vybavit příjemné pocity, které jste prožívali, a alespoň v duchu se vraťte do dob, kdy ještě problém, jenž vás nyní stresuje, nedělal žádné starosti. Vybavte si místo, kde vám bylo dobře, lidi, které máte rádi. Vyčistíte si hlavu a potíže se vám budou řešit snáz.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat