Prostreno.cz

5 mýtů o protahování. S tímto ve fitku nepochodíte

Cvičení, kondice a bezpečnost versus osobní pocit. Zdá se, že některé informace si dost protiřečí. Jak moc znáte svoje tělo reagující na fyzickou aktivitu? Těmto nesmyslům konkrétně o protahování nevěřte!

Zahřátí svalů „před“ a jejich uvolnění „po“. Nezbytnost, či zbytečnost? Certifikovaný americký trenér Luke Lombardo vyvrací některé polopravdy a mýty, se kterými se pravidelně setkává.

Mýtus č. 1: Protažení je nezbytně nutné

Obecně řečeno, protažení je ideální ve fázi, kdy se svaly zahřívají, což je bezpečné zvlášť u joggingu. Když vyjdete z domu a začnete se zuřivě zahřívat ještě před tím, než se tělo aspoň trochu dostane do varu, riskujete, že si natáhnete sval. Každopádně svaly vždy protahujte pomalu a souběžně s výdechem.

Mýtus č. 2: Všichni by se měli protahovat stejně

Podle studie uvedené v časopise International Journal of Sports Physical Therapy muži a starší lidé lépe reagují na pomalý strečink, zatímco ženám dělá dobře statické protahování. Podle trenéra vždy záleží na osobním pocitu či záměrech. Neznamená, že když vám někdo ukáže, jak by se to „mělo dělat“, že je to pro vás to nejlepší. V případě pochybností se zeptejte fitness kouče nebo fyzioterapeuta, jak se svým tělem zacházet.

Mýtus č. 3: Protahování zabraňuje zranění

Tohle je mýtus půl na půl. Mnoho odborníků, včetně Lombarda, tvrdí, že protahování nabízí určitý stupeň ochrany. „Když se udělá správně, strečink může pomoci snižovat riziko vzniku zranění, protože zvyšuje průtok krve do svalů a zlepšuje pohyblivost kloubů. Nicméně lidé, kteří se neprotahují, nevykazují vyšší procento zranění. Protažení před cvičením vám přece nezabrání v tom, že si za pár minut natáhnete sval nebo vymknete kotník,“ poznamenává odborník.

Mýtus č. 4: Protahování zvyšuje výkon

Lépe, dál, víc? Ne tak docela. Dynamický strečink může uvolnit tělo. „Pak je jednodušší vykonávat určité typy cvičení nebo držet se v některých pózách. Pohyblivost kloubů totiž zároveň pomáhá svalům k tomu, aby lépe ‚zabíraly‘. Čeho je ale moc, toho je příliš,“ říká Luke Lombardo s tím, že nic se nemá přehánět. Někteří sportovci, jako třeba sprinteři či vzpěrači, si zbytečně dají do těla ještě před samotným tréninkem, čímž svaly přetíží.

Mýtus č. 5: Po tréninku už protažení není nutné

„Protahování po tréninku snižuje bolesti svalů a únavu, jakožto i povzbuzuje krevní oběh, což může pomoci urychlovat proces obnovy,“ ještě vysvětluje Lombardo. To znamená, že když to po fyzické náloži nebudete „šulit“, jste dřív schopni dalšího workoutu.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat