Prostreno.cz

Potraviny, po kterých v zimě nepřiberete

Že zimní měsíce jsou důvodem, proč ručička na váze nebezpečně stoupá? Ale jděte, když budete jíst častěji ovesné vločky, malé porce brambor, kapustu a exotické ovoce guavu, své štíhlé křivky obhájíte!

Když se řekne zima, kdekdo si automaticky představí nějaké to kilo navíc. Tak jasně, venkovním pohybovým aktivitám už počasí moc nepřeje, k tomu se přidá častá únava a zkracující se dny, prostě pádný důvod k tomu zalézt pod deku a nevystrčit ani nos. Jenže opravdu musíte přibrat, když začnete sport trochu flákat? Ne, pokud víte, co jíst… Z čeho váhové následky nekoukají?

Ovesné vločky. Levný a dostupný zázrak

Jedním z nejlepších způsobů, jak se během tuhé zimy zasytit a zároveň zahřát, je dát si misku teplé ovesné kaše – a nejen po ránu. Tato vcelku obyčejná dobrota, kterou pořídíte za pár korun, je napěchována vitaminy, minerály a vlákninou, která nejenže prospívá trávení a podporuje metabolické funkce, ale také navozuje dlouhotrvající pocit sytosti. Tím budete snáze odolávat mlsání, což minimalizuje útoky na ledničku, spižírnu i tajné šuplíky se sladkou poslední záchranou.

Brambory. Proč vlastně ne

Přestože brambory mají špatnou pověst kvůli vyššímu glykemickému indexu, nejsou příčinou nechtěné nadváhy, jak se o nich možná říká. Když je budete konzumovat s umírněností, a dopřejete si denně menší porci, „pomstí“ se vám v podobě asi 120 kalorií, a to není žádná katastrofa. Vyhnout byste se však měli máslu, margarínu, dresinkům a různým omáčkám, protože tahle ochucovadla si se štíhlými křivkami vážně nerozumí.

Guava, sladká exotika

Že jste s tímto ovocem ještě neměli tu čest? Ideální čas to napravit, protože pokud jde o seznam doporučovaných zimních potravin, rozhodně tam patří. Chuť guavy je trochu podobná jahodám s mírným nádechem hrušek – to může efektivně vyřešit touhu po sladkém. Plod pocházející z Jižní Ameriky je nejbohatší zásobárnou vitaminu C ze všech ovocných druhů, a kromě toho obsahuje také pořádnou dávku antioxidantů. S kaloriemi si hlavu dělat nemusíte, ve hře jich je totiž pouhých 60!

Kapusta, kamarád nejen do deště

Tato zelenina je ve skutečnosti synonymem dobrého zdraví a rozhodně byste měli zvážit její zařazení do momentální stravy. Dodá vám potřebné živiny, jmenovitě vitaminy skupiny B, dále také vitamin E, C a K. Jako bonus načerpáte vápník, hořčík, fosfor, draslík a železo. Kapusta je schopná detoxikovat vaše tělo jakýchkoli nečistot, přispívá k posílení imunity a můžete jí jíst v libovolném množství naprosto bez výčitek!

Zdroj: wikipedia





Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat