Prostreno.cz

Černý pepř zlepší trávení a uleví při nachlazení

Špetka černého pepře přidaná do jakéhokoli receptu funguje víc než kterýkoli jiný zesilovač chuti. Toto koření je známé tím, že nabízí řadu zdravotních přínosů, mezi které se řadí i podpora hubnutí.

Chemický piperin, který je přítomen v černém pepři, způsobuje kořenitost. Od starověku je černý pepř jedním z široce obchodovaných koření na světě. Nepovažuje se za sezónní záležitost, neboť je k dispozici po celý rok. Díky svým antibakteriálním vlastnostem se pepř používá k ochraně potravin a je považován za velmi dobré protizánětlivé činidlo.

Černý pepř je bohatým zdrojem minerálů, jako je mangan, měď, hořčík, vápník, fosfor, železo, draslík a vitaminy – riboflavin, vitamin C, K a B6. Zároveň má vysoký obsah vlákniny a mírné množství bílkovin a sacharidů. Už víte, kam tím míříme?

Zlepšení trávení

Spotřeba pepře zvyšuje sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což usnadňuje trávení. Správné trávení zabraňuje průjmům, zácpě a kolikám. Pepř také pomáhá předcházet vzniku střevního plynu a při přidání do stravy člověka podporuje pocení a močení. Pocení odstraňuje toxiny a čistí póry cizích těles, zároveň zbavuje přebytečné vody.

Dobré trávení zároveň pomáhá při hubnutí, zlepšuje celkovou funkci těla a zabraňuje těžkým gastrointestinálním stavům. Vzhledem k tomu, že černý pepř je v přírodě karmínový, snadno vylučuje plyn z těla a pomáhá při rozpadu tukových buněk. Proto jsou potraviny s pepřem vhodné při redukční dietě. Když jsou totiž tukové buňky díky pepři rozloženy, snadněji se vyloučí z těla. Takže ano, černý pepř pomáhá při shazování kil. A vlastně toho umí mnohem víc.

Péče o kůži

Pepř pomáhá léčit vitiligo, což je onemocnění kůže, které způsobuje, že některé oblasti pokožky ztrácejí normální pigmentaci a zbarvují se do bílé. Podle výzkumníků v Londýně může obsah piperinu v pepři stimulovat kůži k produkci pigmentu melanocytů.

Úleva při nachlazení

V ajurvédských praktikách se do tonik a vod přidává pepř, který poskytuje úlevu od sinusitidy a nosní kongesce. Má totiž vylučující látku, která rozkládá hlen v dýchacích cestách. Jeho přirozená dráždivá kvalita povzbuzuje kýchání a kašlání, což vypuzuje nežádoucí látky z těla ven.

Antioxidanty v pepři mohou zabránit nebo napravit poškození způsobené volnými radikály, které napadají zdravé buňky. Antioxidanty neutralizují tyto škodlivé sloučeniny a chrání systém před příznaky stárnutí, jako jsou vrásky, stařecké skvrny, makulární degenerace a ztráta paměti. No, černý pepř je zkrátka terno….





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat