Prostreno.cz

Bílé pečivo stojí za to vyřadit z jídelníčku

Světlé pečivo jde v obchodech doopravdy na odbyt. Prodejci se sice radují, ovšem naše zdraví důvod k veselí rozhodně nemá. Tyto výrobky prý mohou způsobit cukrovku, potíže s trávením a dokonce i depresi! Ještě pořád máte chuť na rohlík s máslem?

Jak již název napovídá, základem bílého pečiva je mouka – a jak jinak, než bílá. Ta je bohužel zbavena většiny vitaminů i minerálů a postrádá také potřebnou vlákninu, jejíž obsah je téměř nulový. Přesně kvůli absenci prospěšných látek a poměrně vysokému obsahu kalorií konzumaci bílého pečiva odborníci vůbec nedoporučují s tím, že výsledkem této svačinky je pouze prázdná energie. Podle nich mohou „bledé“ dary pekárny dokonce způsobit i zdravotní následky! O které přesně tu jde?

Světlé pečivo jako faktor vývoje diabetu

Lékaři se domnívají, že bílý chléb, rohlíky či housky mohou být při velké a časté spotřebě příčinou kolísání hladiny cukru v krvi, což z dlouhodobého hlediska zvyšuje pravděpodobnost cukrovky. Kámen úrazu je ten, že v těchto pekárenských výrobcích se skrývá mnoho jednoduchých cukrů a skoro žádná vláknina. Straší vás lékař, že vám diabetes hrozí? Pak upřednostňujte raději produkty celozrnné.

Potíže s trávením, které jsou ve hře

Všichni víme, že potraviny bohaté na vlákninu jsou nezbytné pro prevenci zácpy a ostatních zažívacích problémů. Jíst „po kilech“ něco, v čem tato látka chybí? To si s fungujícím trávením skutečně příliš nerozumí, právě naopak. Výživoví poradci navíc varují, že čím více tukových rohlíků a jim podobného „zla“ sníte, tím více se budete cítit hladoví – a může za to zoufalý nedostatek zmíněné vlákniny, která, jak známo, navozuje pocit sytosti.

Deprese z pekárny? I to je možné

Nevíte, proč se v poslední době cítíte pod psa a splíny si u vás doslova podávají dveře? Možná je důvodem bílý chleba. A to jako vážně. Výzkum z června roku 2015 publikovaný v magazínu American Journal of Clinical Nutrition totiž objevil souvislost mezi jeho nadměrnou konzumací a depresí žen v důsledku hormonální nerovnováhy. No vida, že by vám právě tohle kazilo optimistickou náladu? Nedá se to vyloučit…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat