Prostreno.cz

Arašídové máslo snižuje cholesterol i hmotnost

Arašídové máslo se velmi často podceňuje, přitom svět fitness ho bere útokem a není se čemu divit. Vždyť o přínosu oříšků se nedá pochybovat, tak proč pochybovat o arašídovém másle. Máme pro vás vše, co o něm potřebujete vědět! Odhalte pravdu o této oříškové pochoutce!

Co je arašídové máslo?

Arašídové máslo je pasta ze suchých pražených arašídů. Tato pasta se obecně používá jako pomazánka na toast či sendvič. Arašídové máslo je plné živin, obsahuje bílkoviny, sacharidy, mononenasycené mastné kyseliny, kyselinu listovou, niacin, kyselina pantotenovou, riboflavin, thiamin, vitamin E, vitamin C, fosfor, selen, mědi, železo a zinek.

Nutriční fakta

Víte že…

Thomas Jefferson a Jimmy Carter, kteří byli oba zvoleni prezidenty Spojených států, byli zpočátku farmáři arašídů.

Lidé, kteří pravidelně konzumují arašídy a arašídové produkty, mají celkově vyšší příjem bílkovin, tuků (polynenasycených a mononenasycených), vlákniny, vitaminů A a E, vápníku, hořčíku, zinku, železa, draslíku a mnoho dalších živin. Arašídy převážně obsahují pouze nenasycené tuky. A to je dobrá zpráva pro ty, kteří se obávají, že při konzumaci arašídů přiberou na váze. Arašídy a arašídové máslo vám skutečně pomohou zhubnout.

Bohatý zdroj bílkovin

Arašídové máslo (100 gramů) obsahuje vysoké množství bílkovin (25 až 30 gramů). Proteiny neboli bílkoviny tělo potřebuje na opravu a produkci buněk. Bílkoviny jsou základem všech známých organismů a plní různé funkce.

Snižuje hladinu cholesterolu

Množství tuků obsažených v arašídovém másle je téměř stejné jako obsah tuků v olivovém oleji. Obsahuje jak polynenasycené tuky, tak mononenasycené tuky. Vzhledem k tomu, že tyto tuky nejsou nasycené, je vhodné k pravidelné konzumaci. Nenasycené tuky v arašídovém másle pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu a podporují cirkulaci dobrého cholesterolu.

Dobrý zdroj vitaminů

Arašídové máslo obsahuje mnoho vitaminů, které jsou potřebné pro správné fungování organismu. Obsažený vitamin A je užitečný pro zrak, zatímco vitamin C pomáhá posilovat imunitní systém. V poslední řadě přítomný vitamin E naše tělo potřebuje k rozpuštění komplexních struktur mastných kyselin.

Antioxidační vlastnosti

Arašídové máslo má mimo jiné i silné antioxidační vlastnosti díky přítomnosti kyseliny listové, niacinu, kyseliny pantotenové, riboflavinu a tiaminu. Jeden z dalších nalezených antioxidantů je resveratrol. Resveratrol je polyfenolový antioxidant, u kterého bylo zjištěno, že je účinný při potírání některých druhů rakoviny, srdečních onemocnění, Alzheimerovy choroby, virových či houbových infekcí a degenerativních nervových onemocnění. Dále obsahuje Beta-sitosterol, fytosterol, který napomáhá v boji proti rakovině, zejména tlustého střeva, prostaty a prsu. Arašídy a jejich produkty, jako je arašídový olej a arašídové máslo, jsou ideálním zdrojem fytosterolů.

Reguluje hladiny cukru v krvi

Arašídové máslo je dobrým zdrojem hořčíku. Hořčík hraje klíčovou roli ve vývoji svalů, kostí a posílení imunity v těle. Hořčík také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Jeho přítomnost v našem těle pomáhá při více než 300 biochemických reakcích.

Bohatým zdrojem vlákniny

Arašídy a arašídové máslo jsou vysoce bohaté na obsah vlákniny. Jeden šálek nebo přibližně 125 g arašídů a arašídového másla má 12 g až 20 g vlákniny. Vláknina je jednou z nejdůležitějších součástí naší stravy, protože nedostatek vlákniny může vést k několika zdravotním problémům a chorobám, jako je například zácpa, cukrovka, cholesterol a srdeční choroby.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat