Prostreno.cz

Vezměte vajíčka na milost. Jedno denně můžete i při dietě

Vajíčka mají už nějaký ten rok poměrně nepříznivou reputaci. Nechybělo mnoho a málem se ocitla na seznamu nezdravých potravin. Jenže jak se ukazuje, bylo by to hodně nezasloužené.

Není to ještě tak dávno, co odborníci na výživu byli na poplach – na vejce si musíte dát pozor, zvyšují cholesterol a škodí našemu srdci. Ano, pravdou je, že vajíčka cholesterol obsahují, a tak by lidé, kteří mají s jeho hladinou problémy, měli být opatrnější. Pokud ovšem zvýšenou hladinu cholesterolu nemáte, bát se nemusíte.

Jak se postupně ukazuje, ani tvrzení, že vejce škodí srdci, se nezakládá na pravdě. Podle studie amerických kardiologů je to přesně naopak.

Kardiovaskulárnímu systému nejvíce škodí nasycené a trans tuky, které se ovšem ve vajíčkách vyskytují v poměrně malém množství.

Naopak vejce obsahují řadu prospěšných látek (selen, vitamin B12, vitamin D – toho obsahují dokonce 20 % doporučené denní dávky), včetně velmi důležitého cholinu, který patří do skupiny vitaminů B a který významně přispívá k ochraně před některými chorobami mozku, mimo jiné i před Alzheimerovou chorobou. Prospívá i našim cévám (hraje důležitou roli například v prevenci aterosklerózy) a játrům.

Navíc vejce obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a mají velmi málo kalorií, takže hledáte-li vhodný základ snídaně, klidně si je dopřejte. Lidé, kteří si ráno dávají vajíčka (samozřejmě se nemyslí míchaná na slanině), jsou totiž sytější a nemají tendenci se při obědě přejídat.

A kolik vajíček si může dospělý člověk dopřát? Podle nejnovějších poznatků klidně i jedno denně. Svému zdraví tím rozhodně neublížíte, naopak.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat