Prostreno.cz

Pozitivní snídaně pro vaše tělo ve formě dvou vajíček

Že vajíčka jsou nezdravá, protože zvyšují cholesterol? Jak se to vezme. Objevila se totiž nová fakta! Čemu všemu prospějí a jaká pozitiva z nich můžete vytěžit?

Kuře či vejce. Co bylo dřív? Odpověď na tuhle otázku se možná nikdy nedozvíme. Je však potvrzeno, že existuje mnoho důvodů, proč vajíčka zařadit do jídelníčku. A to zejména, když jde o snídani! Co všechno (nejen po ránu) nabídnou?

Multivitamin skrytý ve skořápce

Jeden vařený kousek vám daruje přibližně 70 kalorií, což není žádná katastrofa. Navzdory své menší velikosti zprostředkuje poklad z kurníku široký komplex živin. Načerpáte z něj vitaminy A, B5, B12, D, E, K, B6. Dále pak fosfor, selen, vápník, zinek, celých šest gramů bílkovin a pět gramů zdravých tuků. Když už jsme u toho, jak je to s tím, že vejce zvyšují cholesterol? Opravdu byste se jich měli bát?

Není to takové, jaké to vypadá

Je pravda, že žloutky mají vyšší obsah cholesterolu. Jenže! Pořád to ještě neznamená, že konkrétně vy a vaše srdce nad tím zapláčete.

„Před vyloučením vajec ze stravy by si každý měl zjistit všechna fakta. Jedna nedávná studie třeba prokázala, že zhruba u 70 procent lidí neovlivňují hladinu cholesterolu, a ve zbylých 30 procentech jen mírně. Cholesterol ve stravě totiž nemusí nutně zvyšovat cholesterol v krvi. Stejně jako u jakéhokoli jiného jídla je ale samozřejmě důležitá přiměřená konzumace, což jsou dvě, maximálně tři vajíčka za den,“ vysvětluje profesor medicíny Kurt Hong, který působí na lékařské fakultě Kalifornské univerzity.

Zrak jako ostříž

Žluté části slepičích produktů jsou bohatým zdrojem luteinu a zeaxantinu, tedy užitečných antioxidantů, jež pomáhají snižovat riziko katarakty a makulární degenerace. Zrak jako takový podporuje i již zmíněný vitamin A.

Lepší paměť i přemýšlení

K dalším látkám, které ve vajíčku naleznete, patří cholin. Ten je důležitou živinou i dopinkem pro vaši hlavu. Jedná se totiž o neurotransmiter, jež vysílá stimuly do mozku. Jeho nedostatek má negativní dopad na paměť i funkce mozku všeobecně.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat