Prostreno.cz

Jím zdravé potraviny, ale mám nadváhu. Proč?

Cvičíte, zdravě jíte a pořád nic? Nejste sama, která si klade otázky týkající se zdravé stravy a chyb při hubnutí. My jsme na tři nejčastější dotazy "věčných dietářek" zeptali výživové poradkyně Ivy Veselé.

Jaké jsou hlavní příčiny obezity? Co dělám špatně?

Na obezitu má velký vliv nevhodný a dlouhodobě zažitý životní styl, tedy špatné stravovací návyky, pasivní přístup k pohybu, konzumace polotovarů plných chemikálií, nevhodné kuchyňské úpravy, nedostatečný pitný režim, stres, nedostatek spánku nebo laxní přístup k sobě samému. Další příčinou mohou být hormonální výkyvy a poruchy. V neposlední řadě má na hmotnost vliv genetika, ale to platí jen do určité míry. Spousta mých klientů má obezitou v rodině, ale při změně životního stylu dosáhnou své vysněné hmotnosti poměrně snadno. Proto si geny moc nepřipouštějte a nepoužívejte je jako výmluvu, proč nemůžete zhubnout. Z mé dosavadní praxe jsem také došla ke zjištění, že ve většině případů je obezita způsobená příliš nízkým příjmem denní energie, nikoliv přejídáním.

Jím zdravé potraviny, ale mám nadváhu. Co s tím?

Konzumace zdravých potravin neznamená, že je jídelníček sestavený tak, abyste zhubli. Tento problém řeším téměř denně, proto doporučuji konzultace s výživovým poradcem. Přestože konzumujete zdravé potraviny, můžete se stravovat nevyváženě, jídlo může překyselovat organismus, nebo se dopouštíte chybných kombinací či úprav potravin... Možností je mnoho. Také se setkávám s klienty, kteří jsou přesvědčeni, že se stravují zdravě, hodnotí svůj nevyvážený jídelníček s mnoha nevhodnými potravinami jako ideální, ale opak je pravdou. Nejsem si kolikrát jista, jestli jen nevtipkují, ale oni to myslí vážně.

Cvičím pětkrát týdně a nehubnu – proč?

Pohyb není zárukou toho, že zhubnete. Pravidelným cvičením dojde k nárůstu svalové hmoty, tvarování postavy, možné i k jisté redukci váhy, ale nikoliv k zaručenému hubnutí. Ve společnosti panuje názor, že při hubnutí je zapotřebí vyšší energetický výdej než příjem. To však v praxi není pravidlem, jelikož i k hubnutí je zapotřebí určité množství energie. A pokud během týdne přidáte na pohybu, je zapotřebí ještě více energie! Lidé mají tendenci ubírat na jídle až do takových extrémů, že jedí zcela minimálně, a tím si zpomalí metabolismus. Proto nedojde ke snížení hmotnosti. Jak jsem již psala výše, Češi už nemají takové problémy s velkými porcemi a přejídáním, ale naopak s příliš nízkým energetickým příjmem.





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat