Nedejte letos chřipce šanci!

Jen málokterý rok se poštěstí a v lednu nebo v únoru nedorazí chřipková epidemie. A tak se dá předpokládat, že s touhle podceňovanou, ale bohužel poměrně nebezpečnou nemocí, budeme bojovat i letos. Dá se nějak snížit pravděpodobnost nákazy?

Naštěstí dá. Nejjistějším řešením je samozřejmě očkování proti chřipce. I přesto se v České republice – v porovnání s ostatními evropskými státy – nechává očkovat jen malá část populace. Zda očkování podstoupíme, je samozřejmě svobodné rozhodnutí každého z nás.

Pro ty, kteří se rozhodli „risknout to“ bez vakcíny, máme pár rad, jak snížit riziko přenosu chřipky (a vlastně i dalších viróz). Takže co můžete udělat pro své zdraví?

Životní styl

Pod tímto nadpisem se skrývá řada položek – a každá z nich může rozhodnout, zda máme velkou pravděpodobnost, že se nakazíme chřipkou, nebo ne.

Začněme výživou. Nezapomínejte v zimě na dostatečný přísun ovoce a zeleniny! Nejlepší je obojí čerstvé. Proč? Odpověď je jednoduchá – ovoce a zelenina obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů, které posilují naši imunitu. Především vitamin C hraje v prevenci chřipky důležitou roli. Takže na něj nezapomínejte. A důležité jsou i další látky, jež podporují imunitní systém. V době epidemií se vyplatí investovat i do nějakého doplňku stravy.

Ne všechno ale doplňky stravy vyřeší. Můžete se dopovat vitaminy, ovšem to samo o sobě nestačí. Pokud kouříte a pijete pravidelně alkohol, omezte obojí. A nezapomínejte na pravidelný pohyb (ano, i v zimě)! Imunita vám bude vděčná.

A u životního stylu ještě zůstaňme. Naučte se bojovat se stresem! Dopřávejte si dostatek odpočinku, relaxace, spánku… Stres totiž oslabuje imunitní systém, a tak naše schopnost ochrany před viry podstatně klesá.

Důležité maličkosti

Zdravý životní styl zahrnující vyváženou stravu, dostatek pohybu a odpočinku je samozřejmě základ, protože díky němu bude naše tělo vybaveno silným imunitním systémem. Jenže není na škodu si zdraví a odolnost před viry ještě pojistit několika „vychytávkami“.

Tak například spousta z nás zapomíná, jak důležité jsou čisté ruce. Říkáme to malým dětem, i nám to rodiče opakovali. Myjte si ruce! A myjte si je opravdu často. Pokud nemáte k dispozici mýdlo a kohoutek s vodou, vsaďte na desinfekční gely nebo ubrousky.

Je bohužel jasné, že ne vždy můžeme svým dlaním a prstům zajistit takovou čistotu, jakou bychom chtěli. Přes den se dotkneme stovek nejrůznějších předmětů, u nichž rozhodně nemáme jistotu, že jsou nekontaminované nějakým zákeřným virem. A pokud si zrovna hned nemůžete umýt ruce, dávejte si pozor, abyste se příliš nedotýkali svého obličeje – především úst, nosu a očí.

Chránit před viry byste neměli chránit jen sebe, ale i své okolí. Může se totiž stát, že sice sami nejste nemocní, ale jste přenašečem“ viru. A pak stačí opravdu málo, abyste nakazili celou rodinu nebo třeba kolegy a přátele. I zde jsou klíčem k ochraně především umyté ruce. Mimochodem, věděli jste, že jedním malým kýchnutím roznesete do okolí neuvěřitelné množství virů? Pak na to pamatujte a vždy si zakryjte ústa! Pokud rychle nemáte k dispozici kapesník, nekýchejte do dlaní. Všechny viry z nich totiž pěkně přenesete dál, na cokoli, čeho se dotknete. Kýchejte raději do ohbí lokte. Ohleduplnost je v době řádění virů klíčová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:38
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat