Udržujte si štíhlý pas. Prodlužuje se tím život!

Měření hodnoty BMI nevypovídá nic o tom, kolik tuku člověk má a jak je distribuován po těle. Podle expertů mnohem více o zdraví člověka a rizicích souvisejících s nadváhou vypovídá měření obvodu pasu. Zvláště u žen platí, že čím útlejší pas mají, tím méně jsou ohroženy vážnými chorobami a předčasným úmrtím. Udržovat si štíhlý pas je tedy nadmíru důležité.

„Standardní metodou stanovení toho, zda je či není někdo obézní, je měření jeho BMI, což kombinuje poměr výšky a váhy, podle toho se určuje riziko rozvoje diabetu 2. typu, chorob srdce a dalších dlouhodobých potíží. Nicméně BMI nebere v úvahu rozložení hmoty na těle, zda je člověk svalnatý a fit nebo má tuky na břiše, je neaktivní a v nedobré kondici,“ vysvětluje britský obezitolog David Haslam.

Člověk s vysokým BMI nemusí mít na těle skoro žádný tuk, kupříkladu kulturista či hráč ragby. Naopak důležité je měření pasu – nejen obvodu, ale tukových zásob v něm. A platí to hlavně pro ženy, i když u mužů je to také dobrým ukazatelem rizika onemocnění civilizačními chorobami. Nicméně ženy můžou mít tuk na bocích a pozadí a útlý pas, což není tak nebezpečné jako štíhlé boky a tuk na břiše. U mužů je obecně nejlepší variantou minimum tukových zásob na celém těle, ale i u nich platí, že pokud jsou štíhlí a mají ho jen na břiše, jsou ohroženi více než ti, kdo mají menší množství tuku rozloženo rovnoměrně po celém těle a tedy relativně vyšší BMI.

„Někdo s hubenými pažemi a nohama, kdo má ale spoustu tuku na břiše, může mít nízké BMI v rozmezí normálních hodnot, ale přitom je ohrožen chorobami srdce mnohem víc než jedinec, který je svalnatý a má vysoké BMI,“ dodává doktor Haslam.

Tuk na břiše zvyšuje riziko diabetu 2. typu, chorob srdce a cév či rakoviny tlustého střeva a konečníku, slinivky a prsu. Břišní tuk totiž produkuje pro zdraví nepříznivé hormony a enzymy.

Při hubnutí tuků na břiše je zapotřebí změnit životní styl, začít jíst dlouhodobě zdravě a pravidelně cvičit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat