Nedostatek spánku = nevyvážená střevní mikroflóra = přibývání na váze

Mezi obezitu, nedostatek spánku a špatnou střevní mikroflóru lze položit rovnítka. A to jednoduše proto, že spánek, střevní mikroflóra a tukové zásoby na těle jsou ve vzájemném vztahu. Zdravá střevní mikroflóra chrání tělo před obezitou. Rozhodit ji ale může nedostatek spánku. A to je také důvod, proč jsou spánkově deprivovaní lidé obézní.

Nedostatek spánku rozhodí střevní mikroflóru a tělo začne přibírat. Při špatném a nedostatečně dlouhém spánku tělo produkuje nadměrné množství kortizolu. Tento stresový hormon negativně ovlivňuje skladbu bakterií ve střevech.

„Narušením vnitřních hodin těla může vést k silné chuti na nezdravá jídla a přejídání nezdravými pokrmy narušuje skladbu mikroflóry,“ vysvětluje australská popularizátorka vědy Vanessa Hillová. Ve svém pořadu na YouTube pak cituje studii, v níž vědci prokázali, že nedostatek spánku produkuje kortizol, který negativně ovlivňuje střevní mikroflóru, která přitom řídí vstřebávání živin a ukládání tuků v podkoží.

„Jiná studie dokonce tvrdí, že bakterie ve střevech jsou zodpovědné za kalorie, které během spánku spálíme,“ vysvětluje Hillová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat