6 tipů, které vám pomohou překonat absťák

Chcete přestat kouřit, ale bojíte se, že budete trpět abstinenčními příznaky, případně už podobnou zkušenost za sebou máte a obáváte se, že se bude situace opakovat? Máme pro vás několik tipů, které vám mohou pomoci zbavit se konečně cigaret jednou provždy!

Řada lidí dokáže s kouřením přestat ze dne na den, aniž by se nějak významněji prali s absťákem. Jenže co když k nim nepatříte?

Ani tak to není konec světa. Budete mít sice situaci o něco ztíženou, ovšem s trochou pevné vůle a nějaké té pomoci to zvládnete také.

A o jaké že pomoci to mluvíme?

1. Zapojte své okolí

Řekněte o tom, že se chystáte končit s cigaretami, své rodině, svým kamarádům, kolegům, známým… Zkrátka zapojte co nejvíc lidí! Nejenže od nich v kritické chvíli získáte potřebnou podporu, ale také snížíte riziko, že své odhodlání vzdáte, když už jste se s ním svěřili tolika lidem…

2. Naučte se řešit stres

Spousta lidí sahá po cigaretě jako po jednoduchém léku na stres. A zbavit se takové závislosti je samozřejmě složité, pokud se nenaučíte se stresujícími situacemi pracovat. Zkuste se po náročném dnu namísto zdraví škodlivé cigarety odměnit například sportem, voňavou horkou vanou, procházkou, prací na zahradě, relaxací, knihou apod. Možností je spousta, stačí najít tu svou.

3. Zaměstnejte pusu...

Po letech kouření jste zkrátka zvyklí, že máte neustále něco v puse. A tak musíte najít za cigaretu zdravou náhradu. Kdykoli pocítíte potřebu připálit si, mějte připravenou zdravou svačinku, díky níž zaměstnáte rty a ústa. Funguje ale i párátko nebo žvýkačka.

4. ...a ruce

Nejen ústa si na cigaretu zvykla, týká se to i vašich rukou. Budete tedy muset nově zaměstnat i ruce. Třeba tím, že budete držet tužku. Jde jen o to, abyste je neměli prázdné.

5. Pijte hodně vody

Spousta lidí má strach, že poté, co skoncují s kouřením, přiberou na váze. Většinou je to strach neopodstatněný – lidé neztloustnou proto, že odhodili cigaretu, ale proto, že jeden zlozvyk nahradili druhým, konkrétně nezdravým jídlem. Tomu se snažte samozřejmě vyhnout. Mějte proto neustále po ruce lahev s vodou. Předejdete pocitu hladu a navíc se nemusíte strachovat o nedostatečnou hydrataci těla.

6. Nebojte se odborníků

I u nás působí řada odborníků zaměřených na pomoc s odvykáním kouření. Jestliže cítíte, že to sami nezvládnete, prostě je vyhledejte! Pomohou vám vyrovnat se s abstinenčními příznaky, naučí vás žít bez cigaret. A to je pro vaše zdraví to nejdůležitější!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:54
305 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:08

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat