Pijete sportovní nápoje a nesportujete? Pak pozor!

Sportovní nápoje jsou určeny pro fyzicky vysoce aktivní jedince, kteří potřebují glukózu, minerály a tekutiny při náročné svalové činnosti. To, že se takové tekutiny označují za sportovní, neznamená, že jejich konzumace je zdravá. Rozhodně není, pokud je člověk přijímá, aniž u toho sportuje. Zvláště mladí lidé konzumací těchto nápojů riskují diabetes typu 2, obezitu a zubní kazy.

Vědci z Cardiffské univerzity varují před trendem u teenagerů a mladých lidí, kteří považují konzumaci sportovních nápojů za módní věc. Nápoje jsou navíc sladké a většinou i dobře chutnají, což je samo o sobě pro mladší jedince velmi lákavé. Bohužel vysoký příjem cukrů přispívá k obezitě a diabetu typu 2, které zase vedou k onemocnění oběhové soustavy.

„Pokud jsou konzumovány společensky ve vyšším množství, můžou sportovní nápoje přispět k vážným problémům jako obezitě, diabetu, srdečním chorobám, dně a také špatnému stavu chrupu. Osoby nesportující pravidelně a často by tyto nápoje neměly konzumovat vůbec,“ varuje článek v odborném časopise British Dental Journal.

Sportovní nápoje mají kyselé pH a vysoký obsah cukru, nejčastěji glukózy. Tato kombinace je při sportu sice dobrá, ale pro ústní dutinu vražedná. Kyselé pH narušuje sklovinu a glukóza podporuje kaz způsobující bakterie v růstu a množení.

„Sportovní nápoje jsou určeny pro atlety, kteří se v tu chvíli věnují výkonnostním a intenzivních sportovním závodům,“ dodává doktor Paul Jackson z Cardiffsé univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat