Co ochladí v parném dni lépe než zmrlina? Neuvěříte!

Teplý čaj v horkých letních dnech popíjejí Indové už po staletí. Stejně tak konzumují pálivé chilli. Proč? Aby se ochladili. Zdánlivě paradoxní chování je ale naprosto rozumné, které navíc vědecky ověřili fyziologové z Austrálie. Horký nápoj ochladí tělo lépe než kostka ledu či zmrzlina.

Po vypití horkého nápoje či snědení chilli se tělo začne intenzivněji potit a rychleji mu klesá teplota. S potem odchází velká část horka a navíc proudící vzduch vlhké tělo dále ochlazuje. Stejný efekt známe, když vylezeme z koupele. Vlhkému tělu je najednou veliká zima.

Naopak po konzumaci ledového pokrmu či nápoje se tělo snaží s extrémní teplotou vyrovnat tím, že zvýší produkci tepla v interních orgánech.

Doktor Ollie Jay z University of Sydney testoval účinky konzumace nápojů různé teploty u osob, které v teplém prostředí sportovaly. „Konzumace ledu u nich vedla ke zvýšení tělesné teploty. To je velmi zásadním zjištěním, protože to negativně ovlivňuje celkovou výdrž,“ tvrdí
doktor Jay.

Konzumace ledových nápojů byla výhodnější jen v podmínkách s velmi vysokou vzdušnou vlhkostí, která odpovídá zhruba deštným pralesům. Pocení v těchto podmínkách je totiž neefektivní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat