Superpotraviny z nás akorát tahají peníze

Nafukovat, zveličovat a překrucovat. To jsou techniky dnešního marketingu, který se snaží lidem vnutit své výrobky. Nejinak tomu je v oblasti výživy, především té zdravé. V obchodě se speciálními potravinami tak člověku jdou kolem oči nejen z cen, ale také ze sloganů slibujících zázraky. Jenže zázraky se nedějí. Goji, kokosová voda, chia semínka, quinoa, listová kapusta a další jsou jen vyhozené peníze. Nejsou o nic zdravější než jiné potraviny. A slibují něco, co ve skutečnosti v lidském těle neplní.

Podle článku v týdeníku New Scientist prodejci mnoha „superpotravin“ tvrdí lži. Lépe řečeno, vymýšlejí si něco, co nikdy nikdo neprokázal v dlouhodobém měřítku přímo u lidí. „Superpotraviny jsou jen reklamní triky,“ uvádí v článku doktor Duane Mellor.

Goji bobule (kustovnice čínská) mají mít unikátní vliv na imunitu, jsou prý prevencí chorob srdce a rakoviny. Ne, že by byly vyloženě nezdravé, pokud pocházejí z ekologického zemědělství, ale jsou to bobule jako každé jiné. Nemají lepší účinky než rybíz, borůvky nebo třeba šípky. Ale pozor! Goji se dováží většinou z Číny, kde nedbají na kontrolu používání pesticidů a umělých hnojiv. Testy dokazují, že většina těchto sušených plodů obsahuje vysoké koncentrace těžkých kovů a látek, které zdraví spíš poškozují.

Dalším trhákem posledních let je čerstvá kokosová voda z mladého kokosového ořechu. Má to být přírodní iontový nápoj pro sportovce. Nefunguje ale – jako rehydratační prostředek po sportu – vůbec líp než voda z kohoutku. Za pořizovací cenu, která je vysoká, je účinek téměř nulový. Navíc lidé, kteří kokosy kupují, přispívají k ekologické zátěži. Dovážejí se totiž z dalekých tropů.

Chia semínka jsou podobný problém. Semena šalvěje hispánské se dovážejí z Ameriky, protože jsou prý zázračným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Jsou. Ale ne větším než rybí tuk či kousek lososa. A semena či ořechy rostoucí v Evropě dodají omega-3 mastné kyseliny stejně jako chia. Bez ekologické zátěže na dopravu.

Také quinoa – merlík chilský – je dnes populární potravinou. Je zdravý, to ano. Ale nemá žádné zázračné účinky s ohledem na snižování cholesterolu. Horší je, že se opět dováží přes půl planety.

Také listová kapusta se dnes přeceňuje, ačkoli její konzumace zdraví prospívá. Tudíž u ní není důvod ji nahrazovat. Jen by zákazníci měli vědět, že daleko lepší je kapusta růžičková. A když není k dostání listová, důležité látky dodá i jiná listová zelenina včetně zelí, salátů a špenátu.

Mladé ječmenné listy rozmixované na zelený nápoj jsou také další předraženou věcí, kterou si může šikovný člověk vyrobit doma. Ne, že by konzumace výhonků či šťávy z ječmenných lístků byla nezdravá. Obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů. Není to ale žádný zázrak, který by buňkám dodával víc kyslíku. Toto obchodní tvrzení je dokonce nesmysl.

Přeceňovány jsou mnohdy také borůvky. Ty sice obsahují velké množství protirakovinných látek a antioxidantů, které chrání buňky před volnými radikály, ale ostatní druhy bobulového ovoce tohle umějí také. Tedy borůvky ano a bez obav, ale není potřeba být na nich závislým a jíst je denně.

Šťáva z červené řepy sice snižuje krevní tlak a zlepšuje metabolismus, to je pravda, ale s jejím pitím se to také nesmí přehánět. Nadměrná konzumace naopak zvyšuje riziko rakoviny žaludku.

„Nemusíte nakupovat ve zdravé výživě nebo být závislí na každém slově Gwyneth Paltrowové, abyste slyšeli rozruch kolem exoticky znějících semen, která prý navrátí tělu energii a rozzáří pleť, nebo o obskurních bobulích z dalekých zemí, které ochrání orgány před chorobami. Platné a dlouhodobé studie podporující tato tvrzení neexistují nebo jsou jen chabé. Většina tvrzení pochází z primárních laboratorních testů a musejí být brána s rezervou,“ píše New Scientist.

„Jezte zdravou vyváženou stravu. Ale k tomu vám stačí po staletí známé lokální druhy plodin a produktů,“ dodává Duane Mellor.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat