Chci zhubnout. Mám začít běhat?

Podzim je sice obdobím, kdy se nám do sportu většinou moc nechce, ale které je k pohybu jako stvořené. Už nás netrápí vedra a ještě není mráz a sníh. A tak je dobré začít třeba s běháním. Ale opravdu nám pomůže při snahách o hubnutí?

Běh je v naší zemi hned po cyklistice druhou nejoblíbenější sportovní aktivitou a jeho popularita neustále roste. Spousta žen se pro běh rozhodne právě proto, že chce zhubnout. A daří se jim to.

Během se totiž ve srovnání s jinými sporty, jako je například cyklistika, plavání či aerobik, spaluje mnohem více kalorií. A tak je běhání opravdu zaručený způsob, jak se zbavit přebytečného tuku.

Nevzdávejte se!

Možná jste zkusila běhání i vy, ale nemáte pocit, že s vaší postavou nějak zvlášť „zacvičilo“. Možná jste jen byla příliš netrpělivá – ani běh nezvládne zázraky do týdne, chce tomu dát víc času.

Především začátečníci by nejraději každý den uběhli hned desítky kilometrů. Jenomže tělo na podobné výkony není připravené, velice záhy tak může vypovědět službu a nadšení pro běh se vytrácí dřív, než bychom si přáli. Zde rozhodně neplatí, že čím více budete běhat, tím rychleji zhubnete. Spěchejte pomalu!

Jak ale začít?

Odbornice serveru jdubehat.cz doporučuje mít plán a hlavně nepřepálit začátek. Běhání je svým způsobem o překonávání sebe sama, ale hlavně by to měla být radost. Nemít na sebe příliš vysoké nároky a radovat se z postupných dílčích cílů, to je podle ní tou správnou cestou k úspěchu.

Na začátku úplně postačí, když se půjdete projít a do toho si občas trochu zaklusáte. Vytvořte si návyk, kdy budete určité dny v týdnu pravidelně chodit ven. Obzvlášť ženy s větší nadváhou by měly začínat rychlejší chůzí a až ve chvíli, kdy pro ně rychlá chůze nebude představovat nepohodlí a přílišnou námahu, mohou zkusit přejít do krátkého běhu a zase zpět do chůze.

Především pro začátečníky platí, že by měli vždy začít postupně (nejprve chůzí, kterou později postupně nahradí během), chodit běhat pravidelně (na začátku stačí, když běhu věnujete 30 až 45 minut, nemusíte lítat kolem domu dvě hodiny). Nesnažte se překonat rychlostí rekord, ideální je tempo, při kterém se vám plynule dýchá. A nezapomínejte na protahování před během i po něm!

Mimochodem, přestaňte se vymlouvat na počasí. I když není venku zrovna babí léto, stejně oblékněte tenisky a vyrazte. Nemusíte jít hned běhat, jděte se třeba svižně projít (to se dá za každého počasí).

Pokud vytrváte, po nějaké době si běhání zamilujete. A přebytečné kilogramy půjdou dolů. Chce to trpělivost a vytrvalost, ale výsledek stojí za to. Není třeba se týrat hlady nebo donekonečna trápit tělo na strojích v posilovně (tedy pokud vás posilovna nebaví – v takovém případě zhubnete samozřejmě i v ní). Běh je přirozeným pohybem, který krásně formuje postavu a dává radost do života.

Tak co, přidáte se?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:19
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:41

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat